Subventii mai putine pentru protejarea celei mai mici specii de gasca salbatica din lume

Subventii mai putine pentru protejarea celei mai mici specii de gasca salbatica din lume


Numarul fermierilor tulceni care au solicitat anul trecut subventii pentru terenurile arabile ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu, cea mai mica specie de gasca salbatica din lume, a fost mai mic decat cel din anul anterior cu aproape 40%, din cauza conditiilor costisitoare impuse de masurile de Agro-Mediu.

gascaNumarul fermierilor tulceni care au solicitat anul trecut subventii pentru terenurile arabile ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu, cea mai mica specie de gasca salbatica din lume, a fost mai mic decat cel din anul anterior cu aproape 40%, din cauza conditiilor costisitoare impuse de masurile de Agro-Mediu.
Directoarea adjuncta a filialei teritoriale a Agentiei de Plati si Interventie in agricultura (APIA), Cristina Gherghisan, a declarat luni pentru Agerpres ca in 2013 89 de fermieri au solicitat anul trecut subventii pentru o suprafata totala de 2.514,88 de hectare, in timp ce in anul anterior APIA a inregistrat 146 de cereri pentru o suprafata totala de 25.467,48 de hectare.

'Pentru a primi plati compensatorii pe acest pachet, fermierii trebuie sa indeplineasca anumite conditii specifice, ca de exemplu obligatia ca in toamna culturile infiintate cu porumb sa fie intoarse, lucrare costisitoare pentru agricultori', a explicat directoarea adjuncta a APIA Tulcea.

Aceasta a mai spus ca valoarea subventiei primita anul trecut de fermierii tulceni care au depus solicitari pe aceasta masura de agro-mediu au primit subventii de valoarea de 171 de euro pe hectar.
'Anul acesta, se vor putea primi cereri doar din partea fermierilor care au primit de subventii pe aceasta masura si anul trecut si nu cred ca numarul beneficiarilor va fi mai mic', a mentionat reprezentanta APIA.

Subventiile alocate prin intermediul APIA fermierilor romani de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei pe Pachetul 7 - 'Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu' al masurii 214 - Plati de Agro-Mediu vizeaza asigurarea unui management durabil pentru terenurile agricole ce ofera zone de hranire pentru gasca cu gat rosu, specie periclitata la nivel international.

Potrivit Societatii Ornitologice din Romanie, gasca cu gat rosu este cea mai mica specie de gasca salbatica din lume si ierneaza in Romania, Ucraina si Bulgaria. Populatia acestei specii a scazut de la 60.444 de exemplare in perioada 1998-2001 la circa 50.000 de exemplare in prezent, astfel ca aceasta este considerata cea mai periclitata specie de gasca din lume.



Poti fi interesat si de