Risc de aparitie a virusului pestei porcine africane in opt judete

Risc de aparitie a virusului pestei porcine africane in opt judete


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinarasi pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat toate masurile pentru a preveni aparitia virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, in momentul de fata opt judete din nordulsi estul tarii prezentand o vulnerabilitate crescuta de risc din cauza vecinatatii cu Ucraina, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Cristian Duicu, director general in ANSVSA.

pestaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinarasi pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat toate masurile pentru a preveni aparitia virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, in momentul de fata opt judete din nordulsi estul tarii prezentand o vulnerabilitate crescuta de risc din cauza vecinatatii cu Ucraina, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Cristian Duicu, director general in ANSVSA.
"In urma analizei de risc a rezultat ca judetele situate in nordulsi estul tarii prezinta o vulnerabilitate crescuta din cauza vecinatatii cu Ucraina, desi in aceasta tara nu exista niciun focar de pesta porcina africana. Este vorba de judetele Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galatisi Tulcea. Masurile au fost luate in toata tara, in urma aparitiei unui focar in Polonia in urma cu doua saptamani", a spus Duicu.

Romania nu s-a confruntat niciodata cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, desi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit fata de cel al pestei porcine clasice pentru ca morbiditateasi mortalitatea in randul animalelor este mult mai maresi poate ajunge pana la 100%, dar mai ales pentru ca nu exista metode specifice de prevenire.

Specialistii Autoritatii afirma ca transmiterea virusului care produce boala se face atat prin porcii domestici, daca virsul pleaca din exploatatii contaminate, catsi prin porcii mistreti. Mai existasi un alt vector de transmitere, o capusa specifica porcului, dar aceasta nu este prezenta pe teritoriul Romaniei.

"Riscul cel mai ridicat il reprezinta mistretii, iar cheia de reducerea pagubelor la minim, in caz de aparitie este detectia foarte timpuriesi masurile aplicate rapidsi eficace. Ne intereseaza sa constientizam populatia ca sa raporteze absolut toate mortalitatile in principal care se observa la porcisi mistreti. Desi sezonul de vanatoare s-a terminat vrem sa ii avertizam pe vanatori ca in cazul in care virusul intra in populatia de mistreti, pericolul este sa ramana fara vanat", a adaugat specialistul ANSVSA.

In momentul de fata au fost diagnosticatesi notificate focare de pesta porcina africana in Lituania, Poloniasi in Rusia, dar exista un risc crescut pe Ucraina din cauza evolutiilor politice din acea zona.
Potrivit directorul general din ANSVSA, Autoritatea a aprobat in acest sens un plan de actiune care consta in desemnarea a trei echipe de specialisti care au intocmit toate materialele pentru instruireasi informarea populatiei, darsi a celor care administreaza fondurile de vanatoare asupra pericolului acestei boli in randul animalelor.

"In urmatoarele trei saptamani, pana la sfarsitul lunii martie, aceste echipe se vor deplasa in judetele de risc unde vor avea un program foarte clar de instruiresi informare a medicilor veterinari din cadrul directiilor judetene, a medicilor concesionari, darsi a responsabililor fondurilor de vanatoare. Vor face verificari in teren pentru a vedea cum s-au pregatit medicii veterinari, darsi deplasari in teritoriu la fondurile de vanatoare situate efectiv pe granitele judetelor cu Ucraina", a explicat Duicu.

Acesta a precizat ca impreuna cu Ministerul de Interne s-a decis dezinfectia camioanelor care transporta animale sau produse de origine animala in judete cu risc, darsi pentru confiscarea produselor alimentare de origine animala din bagajele de mana ale persoanelor care trec frontiera.

"Am facut adrese catre Ministerul de Interne prin care le solicitam sa verifice toate persoanele care trec frontiera din Ucraina in Romaniasi sa confiste toate produsele alimentare din bagajele de mana pentru ca un vector de transmitere este carneasi produsele din carne provenite de la porcii domestici posibil afectati. De asemenea, am solicitat ca toate camioanele de transport animale sau produse de origine animala care vin din Ucraina in Romania sa fie dirijate prin punctele de trecere a frontierei, unde exista patru PIF-uri, iar reprezentantii Directiilor Veterinare sa verifice documentelesi dezinfectia lor", a adaugat directorul general al institutiei.

In opinia acestuia, masura Ungariei de a dezinfecta toate vehiculele la granita cu Ucraina este putin exagerata pentru ca UE nu a luat aceasta masura pentru toate autovehiculele.



Poti fi interesat si de