Masuri de securitate impotriva pestei porcine africane

Masuri de securitate impotriva pestei porcine africane


Consiliul consultativ al ANSVSA a ajuns la concluzia ca trebuie mentinut un nivel ridicat de constientizare si de alerta timpurie, avand in vedere aparitia focarelor de pesta porcina africana in apropierea granitelor Romaniei.

pestamasuriConsiliul consultativ al ANSVSA a ajuns la concluzia ca trebuie mentinut un nivel ridicat de constientizare si de alerta timpurie, avand in vedere aparitia focarelor de pesta porcina africana in apropierea granitelor Romaniei.
Romania trebuie sa fie pregatita sa reactioneze la o eventuala provocare, incepand de la pregatirea populatiei si a personalului medical veterinar pentru detectarea la timp a suspiciunilor, pana la pregatirea administratiei implicate in controlul bolilor pentru a reactiona rapid si eficient in cazul suspiciunii si confirmarii bolii. Pierderile produse in urma introducerii intr-un teritoriu a unui astfel de virus pot fi deosebit de importante, deoarece nu exista nici vaccin, nici tratament eficient, singura metoda de eradicare fiind depopularea completa a exploatatiilor infectate si interzicerea miscarilor de animale si a produselor si subproduselor provenite de la acestea.

In momentul de fata, riscurile concrete de introducere a pestei porcine africane in tara noastra sunt reprezentate de :
Camioanele care se intorc in comunitate din zonele infectate din Rusia si Ucraina (pericolul de intrare il reprezinta toate PIF-urile si punctele de trecere cu Ucraina si Republica Moldova);
Traficul ilicit peste granita cu porci proveniti din statele terte vecine din zona N-E a Romaniei ;
Alimente introduse fraudulos de pasageri/turisti veniti din Federatia Rusa, Belarus si Ucraina, la frontiera;
Deseurile alimentare provenite de pe avioanele/vasele ce vin din zonele susmentionate si care nu sunt corect manipulate si distruse;
Porcii mistreti din statele terte vecine Romaniei in zonele de N-E si care pot trece granita in migratia lor de cautare a unor biotopuri favorabile.

Dintre tarile europene in care pesta porcina a evoluat in ultimii cinci ani, enumeram: Rusia, Croatia, Lituania, Bulgaria, Serbia, Ungaria, ultimele trei tari fiind situate in imediata apropiere a Romaniei. In existenta informatiilor din sistemul informatic al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala (O.I.E.) privind evolutia vreunui focar de pesta porcina clasica sau pesta porcina africana in Republica Moldova, constituie o marenecunoscuta fata de care Romania trebuie sa implementeze masuri eficiente.

Pe baza analizei de risc, ANSVSA a luat masuri privind supraveghere suplimentara in judetele din granita de N-E a tarii, difuzarea/ afisarea de materiale de informare si prevenire pentru detinatorii de porci , supraveghere suplimentara si control privind circulatia vehiculelor de transport animale in punctele de intrare din frontiera, restrictionarea introducerii de alimente in bagajele calatorilor, reactivarea, daca va fi cazul, a unor echipamente de dezinfectie a autovehiculelor si informarea prin afisaj a persoanelor aflate in tranzit. Atentie deosebita se va acorda respectarii tuturor reglementarilor sanitare veterinare la importul de material seminal, animale vii, carne si produse din carne de porc.

Pentru toate fermele comerciale de crestere a porcilor se recomanda respectarea cu exactitate a masurilor din programele proprii de biosecuritate, legatura permanenta cu specialistii din DSV si sesizarea oricaror aspecte neconforme aparute in zona de protectie sanitara veterinara a fermelor sau in targurile si gospodariile detinatoare de porci, din localitati apropiate, plus instruirea corespunzatoare a personalului angajat.



Poti fi interesat si de