Romania are nevoie de preturi competitive pe piata si de asocierea micilor fermieri

Romania are nevoie de preturi competitive pe piata si de asocierea micilor fermieri


Romania are nevoie de preturi competitive pe piata, dar si de micii fermieri, care trebuie convinsi sa colaboreze, a declarat, pentru Agerpres, Tom Anyonge, consilier pentru politici la Fondul International pentru Dezvoltare Agricola /IFAD/, cu ocazia Consiliului Guvernatorilor, organizat la Roma.

preturiRomania are nevoie de preturi competitive pe piata, dar si de micii fermieri, care trebuie convinsi sa colaboreze, a declarat, pentru Agerpres, Tom Anyonge, consilier pentru politici la Fondul International pentru Dezvoltare Agricola /IFAD/, cu ocazia Consiliului Guvernatorilor, organizat la Roma.
"Romania are nevoie de micii fermieri, dar uniti in organizatii. In acest caz vorbim despre avantaje atat pe piata locala, cat si nationala. De asemenea, ei trebuie sa fie atractivi pentru sectorul privat. Cred ca, din punctul meu de vedere, cea mai buna cale pentru reusita este organizarea, indiferent ca vorbim despre cooperative sau asociatii, grupuri. Cel mai important lucru este ca fiecare dintre acesti mici fermieri sa se integreze intr-un grup, astfel costurile se vor imparti si, bineinteles, vor fi mai usor de suportat', a apreciat Anyonge.

Oficialul IFAD a precizat, totodata, ca procesul prin care fermierii ar trebui sa se asocieze este unul dificil, dar nu imposibil de finalizat.

"Este important sa existe un proces organizational. Mai intai de toate, Romania are nevoie de politici potrivite si de un set legislativ care sa incurajeze oamenii sa se asocieze. Cand fermierii vor deveni o singura voce, atunci lucrurile si scopurile vor fi clare. Ei au nevoie de facilitati, dar si de incredere. Chiar si in afaceri este vorba despre incredere. Fermierii trebuie sa fie convinsi ca pot avea incredere atunci cand se hotarasc sa se organizeze. Este un proces de lunga durata, nu este usor, dar nici imposibil de dus la final. In cazul Romaniei, pentru ca sunteti o tara mica, aveti nevoie de preturi competitive pe piata. Pe de alta parte, repet, daca reusiti sa aveti grupuri de fermieri, potentialul productiei agricole va fi si mai bun', a explicat Tom Anyonge.

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/, la finele anului 2013, existau in Romania 860.000 de fermieri in zona de subzistenta.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca fermele de subzistenta din Romania vor beneficia de 150 milioane de euro pentru investitii prin viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, suma de 15.000 de euro pe proiect urmand sa fie destinata trecerii acestor ferme in zona de productie pentru piata.
PNDR 2014 - 2020 contine 14 masuri ce vizeaza dezvoltarea rurala in Romania, tinand seama atat de realitatile socio-economice ale tarii si, implicit, ale spatiului rural, cat si de Politica Agricola Comuna (PAC 2020).

Cresterea competitivitatii sectorului agricol reprezinta unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014 - 2020 in conditiile in care in sectorul agricol valoarea medie a productivitatii muncii in agricultura este de 4.328 euro/persoana fata de media europeana de 14.967 euro/persoana in anul 2012.

Programul de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 pentru Romania dispune de o alocare financiara UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de 8,0156 miliarde de euro.
Conform datelor oficiale ale Fondului International pentru Dezvoltare Agricola /IFAD/ a pus la dispozitie, in ultimii zeci de ani, la nivel global, fonduri de peste 15 miliarde de dolari pentru finantarea directa a proiectelor agricole din zonele rurale sarace, prin imprumuturi si granturi, arata datele recente ale forului international.
In Romania, IFAD a finantat pana in prezent un singur proiect, destinat dezvoltarii rurale a Muntilor Apuseni. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 31,5 milioane de dolari, din care 16,5 milioane de dolari au provenit din fondurile organizatiei internationale.

Initiativa, parafata la Roma in anul 1999, s-a derulat pe durata a cinci ani si a adus beneficii unui numar de 6.500 de gospodarii din zona. Eligibile au fost toate judetele din zona Muntilor Apuseni si localitatile Cugir, Pianu, Sugag si Sasciori, precum si localitati din judetul Hunedoara.
Costurile considerate eligibile pentru finantare in cadrul proiectului au fost reprezentate de: achizitionarea de masini, utilaje, instalatii pentru prelucrarea produselor agricole, agroturism si alte servicii, cumpararea de animale, constructii de adaposturi pentru animale.

IFAD este agentia specializata a Natiunilor Unite, fondata in anul 1977 ca un organism international financiar multilateral, conform deciziei Conferintei Mondiale pentru Alimentatie din anul 1974.
Fondul, finantat din donatiile benevole ale celor 167 de tari-membre, din contributii speciale, intrari provenite din rambursarile imprumuturilor eliberate anterior si veniturile investitionale, se dedica actiunilor de eradicare a foametei si a saraciei in mediul rural in tarile in curs de dezvoltare.

In perioada 17 - 20 februarie, s-a desfasurat la Roma cea de-a 37-a Conferinta a Consiliului Guvernatorilor IFAD, precum si a 5-a Reuniune a Fermierilor



Poti fi interesat si de