Pesta porcina africana se extinde in Polonia. Ce spun specialistii?

Pesta porcina africana se extinde in Polonia. Ce spun specialistii?


Dupa aparitia focarelor de pesta porcina africana in Lituania si Belarus, boala s-a extins si in Polonia, unde au fost confirmate deja doua cazuri.

porciDupa aparitia focarelor de pesta porcina africana in Lituania si Belarus, boala s-a extins si in Polonia, unde au fost confirmate deja doua cazuri.
Marti 18 februarie Polonia a anuntat al doilea caz de pesta porcina africana, la un porc mistret gasit mort in zona de granita cu Belarus, la o distanta de 15 km fata de locul unde a fost identificat primul focar. Premierul polonez si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta situatie, care va aduce pierderi importante crescatorilor de animale. Polonia este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de porc din UE, anul trecut, livrarile externe ridicandu-se la 912 milioane de euro, din care 99 milioane numai pe relatia cu Rusia.

In 2013, au fost semnalate mai multe cazuri de pesta porcina africana in Belarus, iar in ianuarie 2014 au aparut focare si in Lituania, ambele fiind tari vecine cu Polonia. Rusia a impus embargou la exporturile de carne de porc din spatiul UE, o masura pe care Comisia Europeana a considerat-o disproportionata. Rusia absoarbe un sfert din exporturile europene de carne de porc, provenind in mare parte din Olanda, Germania si Danemarca, valoarea acestora ridicandu-se la 1,4 miliarde de euro pe an. Moscova a inceput sa blocheze livrarile pe 29 ianuarie, la scurt timp de la confirmarea in data de 24 ianuarie a doua cazuri de pesta porcina africana.

O boala foarte periculoasa

Pesta porcina africana este o boala foarte periculoasa, care poate produce pagube economice deosebit de mari, avand in vedere ca atat porcii domestici cat si mistretii nu pot fi tratati. In acest moment nu exista un medicament care sa salveze efectivele de porci, singura solutie valabila fiind doar prevenirea aparitiei primului focar de pesta porcina, spune Viorica Chiurciu, doctor in stiinte medicale si director productie medicamente la Romvac, cel mai mare producator autohton de medicamente de uz veterinar.
.
Riscul aparitiei unor astfel de focare in Romania este deocamdata slab in ce priveste patrunderea de animale domestice din statele din nord-estul tarii noastre, insa pericolul nu trebuie ignorat, mai ales din cauza circulatiei transfrontaliere a mistretilor, dar si a faptului ca virusul a aparut nu foarte departe de granita cu Romania.

Pesta porcina africana este inscrisa in lista A a Organizatei Internationale a Epizootiilor (OIE), fiind declarabila si carantinabila imediat. Virusul este foarte periculos ca patogenitate, dar si ca multiplicare si difuzibilitate. Este un virus foarte rezistent la factori fizici si chiar chimici, rezistand pana la 70 de zile in sangele de pe dusumelele de lemn, 300 de zile in sunca sarata, 150 de zile in carnea de pe os tinuta la 3-4 grade Celsius sau o luna in padocuri. Boala are patru forme de evolutie. Cea mai periculoasa este forma supraacuta, care este si cea mai scurta. Ea debuteaza cu o febra de 40,2 -42,2 grade Celsius, fara alte simptome, urmata de contractii. Simptomele sunt convulsii, respiratie si puls accelerat, urmate de moarte rapida. Animalele mor in cateva ore sau 1-2 zile de la debutul bolii. Forma supraacuta apare atunci cand intra virusul prima oara intr-un efectiv indemn sau intr-o tara indemna. La porc, virusul are o perioada de incubatie cuprinsa intre 3-5 zile sau chiar mai mult in unele cazuri, semnul pregnant fiind cianoza extremitatilor explica specicialistii Romvac.

Primele restrictii la granita Romaniei

Autoritatile din Romania au luat deja masuri de prevenire a acestei boli pe teritoriul tarii noastre. Vamesii si medicii veterinari au interzis incepand din 17 februarie 2014 introducerea in tara a animalelor vii, a carnii si produselor din carne prin Vama Portile de Fier I. Potrivit sefului vamii, Titu Netoiu, citat de Agerpres, persoanele care tranziteaza vama de la frontiera cu Serbia nu au voie sa importe sau sa achizitioneze din aceasta tara animale, carne si produse din carne. Pentru preintampinarea unor situatii neplacute in relatia calator-vames-medic veterinar, au fost amplasate afise de avertizare prin care atentionam persoanele care tranziteaza vama de la frontiera cu Serbia ca nu au dreptul sa importe sau sa achizitioneze din aceasta tara animale, carne si produse din carne. In cazul in care se vor constata abateri de la reglementarile instituite din 17 februarie, vom trece la sanctiuni impotriva vinovatilor, a precizat Titu Netoiu.



Poti fi interesat si de