1,5 miliarde de oameni muncesc in peste 500 de milioane de ferme familiale

1,5 miliarde de oameni muncesc in peste 500 de milioane de ferme familiale


Peste 500 de milioane de ferme mici exista, in prezent, la nivel mondial, iar 1,5 miliarde de oameni sunt implicati in agricultura de familie, potrivit datelor oficiale ale Fondului International pentru Dezvoltare Agricola /IFAD/, publicate cu ocazia celei de-a 5-a Reuniuni a Fermierilor, ce are loc la Roma.

1ferPeste 500 de milioane de ferme mici exista, in prezent, la nivel mondial, iar 1,5 miliarde de oameni sunt implicati in agricultura de familie, potrivit datelor oficiale ale Fondului International pentru Dezvoltare Agricola /IFAD/, publicate cu ocazia celei de-a 5-a Reuniuni a Fermierilor, ce are loc la Roma.
Astfel, estimarile arata ca 1,5 miliarde de locuitori ai planetei au afaceri de familie in agricultura in cele peste 500 de milioane de ferme de mici dimensiuni existente in intreaga lume.De asemenea, 76% dintre cei mai saraci oameni din lume traiesc in zonele rurale, unde agricultura este principala lor sursa de existenta, iar gospodarii din tarile in curs de dezvoltare cheltuiesc 70-80% din venitul disponibil pe produsele alimentare.

'Securitatea noastra viitoare alimentara depinde de micii agricultori, dar acestia sunt de multe ori neglijati. Aproape jumatate dintre fermierii din tarile in curs de dezvoltare sunt femei. Schimbarile climatice ameninta sa mareasca numarul de persoane care sufera de foame si saraci, mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare. Cu conditii juste din punct de vedere economic, social si de mediu micii fermieri pot fi contribui la transformarea durabila a agriculturii mondiale', noteaza IFAD.

Fondul International pentru Dezvoltare Agricola /IFAD/ este agentia specializata a Natiunilor Unite, fondata in anul 1977 ca un organism international financiar multilateral, conform deciziei Conferintei Mondiale pentru Alimentatie din anul 1974.IFAD este finantat din donatiile benevole ale tuturor celor 167 de tari-membre, contributii speciale, intrarilor provenite din rambursarile imprumuturilor eliberate anterior si veniturilor investitionale si se dedica actiunilor de eradicare a foametei si a saraciei in mediul rural in tarile in curs de dezvoltare.

In Romania, IFAD a finantat pana in prezent un singur proiect, destinat dezvoltarii rurale a Muntilor Apuseni. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 31,5 milioane de dolari, din care 16,5 milioane de dolari au provenit din fondurile organizatiei internationale.Initativa, parafata la Roma in anul 1999, s-a derulat pe durata a cinci ani si a adus beneficii unui numar de 6.500 de locuitori din zona. Eligibile au fost toate judetele din zona Muntilor Apuseni si localitatile Cugir, Pianu, Sugag si Sasciori, precum si localitati din judetul Hunedoara.

Costurile considerate eligibile pentru finantare in cadrul proiectului au fost reprezentate de: achizitionarea de masini, utilaje, instalatii pentru prelucrarea produselor agricole, agroturism si alte servicii, cumpararea de animale, constructii de adaposturi pentru animale.

Din datele oficiale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/ reiese faptul ca, la finele anului 2013, existau in Romania 860.000 de fermieri care se aflau in zona de subzistenta.
Totodata, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, fermele de subzistenta din Romania vor beneficia de 150 milioane de euro pentru investitii prin viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, suma de 15.000 de euro pe proiect urmand sa fie destinata trecerii acestor ferme in zona de productie pentru piata.
PNDR 2014-2020 contine 14 masuri ce vizeaza dezvoltarea rurala in Romania, tinand seama atat de realitatile socio-economice ale tarii si implicit ale spatiului rural, cat si de Politica Agricola Comuna (PAC 2020).

Cresterea competitivitatii sectorului agricol reprezinta unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 in conditiile in care in sectorul agricol valoarea medie a productivitatii muncii in agricultura este de 4.328 euro/persoana fata de media europeana de 14.967 euro/persoana in anul 2012.
Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru Romania dispune de o alocare financiara UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de 8,0156 miliarde de euro



Poti fi interesat si de