De ce au ales chinezii Baltata Romaneasca


Pentru autoritatile sanitar- veterinare din Romania, deschiderea exporturilor de bovine vii catre piata chineza este o realizare importanta.

baltataPentru autoritatile sanitar- veterinare din Romania, deschiderea exporturilor de bovine vii catre piata chineza este o realizare importanta.
Pentru fermieri, insa, ea ar putea aduce beneficii importante, cu conditia ca acestia sa si reuseasca sa se ridice la nivelul cerintelor, mai ales din punct de vedere al volumelor livrate. Chinezii au ales Romania pentru ca tara noastra este libera de boli majore la bovine si s-au orientat catre Baltata Romaneasca deoarece este o rasa mixta de carne si de lapte, iar ei vor sa valorifice tot, spune Claudiu Franc, presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Bovine din Romania.

Temerea lui este, insa, ca fermele romanesti vor intra pe mana asiaticilor - care au inceput deja sa prospecteze piata, iar Romania va ajunge sa cumpere alimente. O problema este insa si faptul ca efectivile sunt foarte mici..

Chinezii au nevoie de 500.000 de vaci, iar noi abia daca reusim sa le asiguram 25.000 de capete de Baltata Romaneasca, in primul an, afirma Franc.In prezent, efectivele de Baltata Romaneasca se ridica la circa 70.000 de capete, acestea fiind concentrate in judetele Brasov, Covasna si Mures, in timp ce numarul total de vaci de lapte este de aproximativ 1,4 milioane de capete.



Poti fi interesat si de