Romania este recunoscuta ca tara libera de bruceloza bovina

Romania este recunoscuta ca tara libera de bruceloza bovina


Statele membre prin vot majoritar au aporobat proiectul de decizie al Comisiei Europene, conform caruia Romania va putea sa participe la comertul intracomunitar cu bovinele vii, din exploatatiile de pe intreg teritoriul Romaniei. Din acest an, gratie masurilor aplicate de catre ANSVSA, prin decizie a Comisiei Europene, Romania face parte din grupul restrans de state membre indemne de aceasta boala grava, beneficiind astfel de conditii mai relaxate la certificarea starii de sanatate. Documentul a fost votat in data de 14 ianuarie 2014, in cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (din cadrul DG SANCO Comisia Europeana), sectiunea sanatatea si bunastarea animalelor, control si conditii de import.

099Statele membre prin vot majoritar au aporobat proiectul de decizie al Comisiei Europene, conform caruia Romania va putea sa participe la comertul intracomunitar cu bovinele vii, din exploatatiile de pe intreg teritoriul Romaniei. Din acest an, gratie masurilor aplicate de catre ANSVSA, prin decizie a Comisiei Europene, Romania face parte din grupul restrans de state membre indemne de aceasta boala grava, beneficiind astfel de conditii mai relaxate la certificarea starii de sanatate. Documentul a fost votat in data de 14 ianuarie 2014, in cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (din cadrul DG SANCO Comisia Europeana), sectiunea sanatatea si bunastarea animalelor, control si conditii de import.


Consecutiv votului, proiectul deciziei va urma pasii procedurali, urmand ca, dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sa intre in vigoare. Aceasta realizare este o confirmare a eforturilor ANSVSA, a activitatii serviciilor veterinare intreprinse de-a lungul anilor, prin implementarea Programului National de eradicare, controlul si monitorizare a brucelozei bovine, pentru a indeplini conditiile prevazute in legislatia europeana in vederea recunoasterii statului oficial de tara libera.

Trebuie mentionat ca noul statut al Romaniei sub raportul acestei boli vine ca o recunoastere a activitatii medicilor veterinari care au reusit eradicarea acestei boli inca din anul 1963. Eforturile financiare din partea Romaniei, pentru a monitoriza aceasta boala, se ridica anual la aproximativ 3 milioane de euro.



Poti fi interesat si de