APCPR saluta initiativele MADR si ANSVSA in problema reluarii exportului de porci vii

APCPR saluta initiativele MADR si ANSVSA in problema reluarii exportului de porci vii


Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania saluta initiativele MADR si ANSVSA de a aborda in anul 2014, intr-o maniera profesionala, problema reluarii exportului de porci vii din fermele comerciale romanesti. Atentia autoritatilor romane este indreptata, in mod justificat, pe aspectele sensibile ale sistemului de biosecuritate la nivel national si transfrontalier. Recenta intalnire dintre reprezentantii ministerelor agriculturii si ai autoritatilor sanitareveterinare din Romania si Bulgaria a avut intre obiectve si stabilirea unor acorduri privind controlul miscarii animalelor intre Romania si Bulgaria, intarirea sistemului de supraveghere a pestei porcine, in special la granitele cu tari terte, supravegherea mistretilor sau alte aspecte ce trebuiesc urmarite in vederea obtinerii acordului de export si pentru porcii vii etc. De altfel, adevarata problema - pe care doar autoritatile o pot rezolva - este cea legata de controlul circulatiei mistretilor si a porcilor din gospodariile populatiei.

97004Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania saluta initiativele MADR si ANSVSA de a aborda in anul 2014, intr-o maniera profesionala, problema reluarii exportului de porci vii din fermele comerciale romanesti. Atentia autoritatilor romane este indreptata, in mod justificat, pe aspectele sensibile ale sistemului de biosecuritate la nivel national si transfrontalier. Recenta intalnire dintre reprezentantii ministerelor agriculturii si ai autoritatilor sanitareveterinare din Romania si Bulgaria a avut intre obiectve si stabilirea unor acorduri privind controlul miscarii animalelor intre Romania si Bulgaria, intarirea sistemului de supraveghere a pestei porcine, in special la granitele cu tari terte, supravegherea mistretilor sau alte aspecte ce trebuiesc urmarite in vederea obtinerii acordului de export si pentru porcii vii etc. De altfel, adevarata problema - pe care doar autoritatile o pot rezolva - este cea legata de controlul circulatiei mistretilor si a porcilor din gospodariile populatiei.


Decizia de a organiza, in vara acestui an, la Bucuresti, o intalnire a expertilor din cele doua tari cu cei ai Comisiei Europene, precum si introducerea acestui subiect in ordinea de zi a apropiatei sedinte comune a guvernelor Romaniei si Bulgariei, da sperante fermierilor din APCPR ca problema pestei porcine si a exportului de animale va fi, pentru prima data, abordata la nivel national si guvernamental. APCPR sustine, in continuare, ca prevederile din programele privind pesta porcina nu trebuie sa fie puse numai in spatele fermierilor, care respecta demult legislatia europeana in domeniu, au investit masiv in biosecuritate si supraveghere sanitara-veterinara, dar au suportat consecintele unei indiferente pe care nu dorim s-o catalogam.



Poti fi interesat si de