DNA: Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, urmarit penal

DNA: Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, urmarit penal


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial. Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres in acelasi dosar mai sunt urmariti penal sora si cumnatul lui Fuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice.

fuiaProcurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial. Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres in acelasi dosar mai sunt urmariti penal sora si cumnatul lui Fuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice.


Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora invinuitul Fuia a omis indeplinirea unui act de serviciu in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la vanzarea ilegala, prin licitatie organizata la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care asociata era sora lui.

"Concret, invinuitul Fuia, in calitate de director general al SCDPMA Fundulea, desi cunostea ca impotriva institutiei publice pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului. Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC PROCERA AGROCHEMICALS", sustin procurorii.

Sursa citata precizeaza ca avantajele patrimoniale obtinute de firma, dupa executarea silita, s-au reflectat, in mod direct, in patrimoniul invinuitilor State.

"Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisa mai sus", mai arata DNA.



Poti fi interesat si de