Fermierii care au returnat subventiile si-ar putea recupera banii

Fermierii care au returnat subventiile si-ar putea recupera banii


Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat dupa sedinta Executivului, ca fermierii care au fost obligati sa returneze banii primiti ca prime de la stat si-ar putea recupera aceste sume daca Parlamentul voteaza o lege avizata favorabil de Guvern. "Guvernul a avizat favorabil un proiect de lege promovat de catre deputati prin care sumele reprezentand primele beneficiarilor din plati nationale, directe complementare, in sectorul zootehnic, nu se mai recupereaza, titlurile de creanta sunt anulate prin efectul legii, sumele recuperate de la fermierii care au fost executati de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura ca urmare a deciziei Curtii de Conturi se restituie catre acestia. Sumele de 26 de milioane de lei sunt in bugetele ministerului Agriculturii daca aceasta lege va trece si eu sper sa treaca in regim de urgenta de Parlament. Altfel, riscam ca o parte considerabila a sectorului zootehnic din Romania sa fie afectata iremediabil", a declarat Daniel Constantin.

fermierisubventiiMinistrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat dupa sedinta Executivului, ca fermierii care au fost obligati sa returneze banii primiti ca prime de la stat si-ar putea recupera aceste sume daca Parlamentul voteaza o lege avizata favorabil de Guvern. "Guvernul a avizat favorabil un proiect de lege promovat de catre deputati prin care sumele reprezentand primele beneficiarilor din plati nationale, directe complementare, in sectorul zootehnic, nu se mai recupereaza, titlurile de creanta sunt anulate prin efectul legii, sumele recuperate de la fermierii care au fost executati de catre Agentia de Plati si Interventii in Agricultura ca urmare a deciziei Curtii de Conturi se restituie catre acestia. Sumele de 26 de milioane de lei sunt in bugetele ministerului Agriculturii daca aceasta lege va trece si eu sper sa treaca in regim de urgenta de Parlament. Altfel, riscam ca o parte considerabila a sectorului zootehnic din Romania sa fie afectata iremediabil", a declarat Daniel Constantin.


Ministrul a explicat si cum s-a ajuns in situatia ca fermierilor sa li se faca o asemenea "nedreptate".

"In 2007-2008 (...) cei care au beneficiat de subventii au trebuit sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca nu au datorii la bugetul de stat. Multi dintre acestia nu au stiut ca au o amenda sau diferite penalitati calculate de ANAF si au semnat acea declaratie pe proprie raspundere, incalcand in felul acesta legea. Azi avem peste 9.700 de fermieri si un efectiv de 279.000 de bovine care, din pacate nu mai primesc sprijin, nu mai primesc fonduri de la bugetul de stat, s-au recuperat sumele respective care au fost incasate de acestia ca urmare a unei constatari a Curtii de Conturi din 2010. Ordinul de ministru a fost abrogat, dar a ramas efectul financiar si juridic asupra acestor persoane", a afirmat Daniel Constantin.



Poti fi interesat si de