Romania ar putea exporta in Turcia ovine vii din 19 judete

Romania ar putea exporta in Turcia ovine vii din 19 judete


Romania ar putea exporta in Turcia ovine vii si carne de ovine provenite din 19 judete, dupa ce Oficiul International de Epizootii (OIE) va publica lista acestor judete libere de scrapie, cel mai probabil la finele lunii septembrie, a declarat pentru Agerpres presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

ovine12Romania ar putea exporta in Turcia ovine vii si carne de ovine provenite din 19 judete, dupa ce Oficiul International de Epizootii (OIE) va publica lista acestor judete libere de scrapie, cel mai probabil la finele lunii septembrie, a declarat pentru Agerpres presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.
"Sunt mari sanse ca Oficiul International pentru sanatatea animalelor sa publice la sfarsitul lunii septembrie in buletinul oficial cele 19 judete din Romania in care boala nu a fost depistata si de unde s-ar putea efectua exporturi. Sunt indeplinite toate conditiile, astfel incat Turcia sa nu mai aiba motiv sa spuna ca nu putem sa exportam ovine vii, carne de ovine sau de taurine sau sa realizam tranzit prin Turcia, care este foarte important pentru export in tarile arabe", a spus Manastireanu.

Acesta a precizat ca in intalnirile tehnice avute cu partenerii turci s-a decis ca in prima sedinta a Comisiei mixte romano-turce, care va avea loc fie in Romania, fie in Turcia, sa se trateze cu prioritate acest subiect al exporturilor de animale vii si de carne in Turcia."Din partea Romaniei s-au parcurs toti pasii care au fost ceruti de Turcia si anume am anuntat la Oficiul International pentru sanatatea animalelor, respectiv OIE judetele care sunt libere de scrapie ca sa putem sa exportam ovine vii in Turcia.

Desi suntem tara libera de boala vacii nebune, facem si supravegherea acestei boli, practic, indeplinim si aceasta conditie si din acest punct de vedere nu ar mai fi niciun impediment ca Turcia sa mentina interdictiile spuna ca exportati de ovine vii din zonele libere de scrapie cat si carne de taurine. La discutiile pe care le-am avut recent la Ministerul Agriculturii s-a convenit ca sedinta primei Comisii mixte romano-turce care va avea loc fie la Ankara, fie la Bucuresti, sa trateze cu prioritate acest subiect al exporturilor de animale vii si de carne in Turcia, dar si tranzitul. Inca nu s-a stabilit data, dar probabil se va stabili in cadrul vizitei oficiale, la nivel de prim ministru, care va avea loc in Turcia", a explicat seful ANSVSA. Problemele Romaniei legate de exportul de ovine si bovine vii, dar si de carne, au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din Romania, dar si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasca. Restrictiile impuse Romaniei din cauza unei boli aproape inexistente in Romania, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila - EST) au adus producatorilor si ciobanilor romani pierderi de zeci de milioane de euro.

Potrivit datelor ANSVSA, scrapia este o boala degenerativa si fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor, fiind produsa de un agent infectios, dar care nu este periculoasa pentru om. Aparitia acestei boli si gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate in exploatare a determinat instituirea unor reglementari legislative pentru controlul bolii si oprirea raspandirii acesteia. In perioada 2002-2013, boala a fost confirmata la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete. In anul 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine. Turcia este primul partener economic al Romaniei din afara Uniunii Europene si din cadrul Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra, al cincilea partener in cadrul schimburilor comerciale totale ale Romaniei, respectiv a patra piata pentru exportul Romaniei.



Poti fi interesat si de