Ministrul Agriculturii indeamna fermierii sa adere la fondurile mutuale

Ministrul Agriculturii indeamna fermierii sa adere la fondurile mutuale


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin indeamna fermierii sa se inscrie in unul din fondurile mutuale care vor functiona de anul viitor, pentru a putea fi despagubiti si pentru alte riscuri decat cele acoperite de societatile de asigurare. Ministrul Daniel Constantin, care s-a aflat joi intr-o vizita de lucru in judetul Covasna, a declarat ca, prin participarea la fondul mutual, fermierii vor putea fi despagubiti si pentru pierderile suferite din cauza secetei, inghetului, grindinei sau a unor boli care le-au afectat productia.

fondmutualMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin indeamna fermierii sa se inscrie in unul din fondurile mutuale care vor functiona de anul viitor, pentru a putea fi despagubiti si pentru alte riscuri decat cele acoperite de societatile de asigurare. Ministrul Daniel Constantin, care s-a aflat joi intr-o vizita de lucru in judetul Covasna, a declarat ca, prin participarea la fondul mutual, fermierii vor putea fi despagubiti si pentru pierderile suferite din cauza secetei, inghetului, grindinei sau a unor boli care le-au afectat productia.
Acesta a mai spus ca legislatia e pregatita, prin urmare, de anul viitor, vor putea functiona maximum trei astfel de fonduri. Potrivit ministrului, conditia obligatorie pentru acreditare va fi ca membrii fondului, persoane fizice si juridice, sa detina in exploatare peste 30 la suta din suprafata arabila a Romaniei.

Practic, fermierii vor avea posibilitatea sa cotizeze atat la o societate de asigurare, cat si la un fond mutual, prin urmare vor putea fi despagubiti 100% daca inregistreaza daune. Fondul se va constitui din contributie nationala si a Uniunii Europene in proportie de 65% si 35% din contributia membrilor.

"Eu m-as bucura sa fie un singur fond mutual la nivel national pentru ca ar fi mai puternic decat mai multe fonduri mutuale mai mici (...) Si indemn toti fermierii ca din 2014 sa fiti membri ai fondului mutual pentru a fi acoperiti de riscuri", a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a avut joi la Sfantu Gheorghe o intalnire cu specialisti si fermieri din judetul Covasna, iar in cursul dupa-amiezii a vizitat mai multe ferme din zona Targu Secuiesc, la invitatia Asociatiei judetene a crescatorilor de bovine.



Poti fi interesat si de