Romania va avea cea mai mare statie de sturioni

Romania va avea cea mai mare statie de sturioni


Romania va inaugura in luna octombrie a acestui an, la Tamadau, in judetul Calarasi, cea mai mare statie de reproducere a sturionilor salbatici din Uniunea Europeana, aceasta urmand sa fie pusa in functiune in 2014. Investitiile in statia de reproducere a sturionilor situata in judetul Calarasi au inceput in urma cu aproape zece ani, iar daca initial capacitatea acesteia a fost de 200.000 de puieti, in urma proiectului finantat de UE care se deruleaza in prezent capacitatea acesteia va ajunge la 500.000 de puieti.

sturioniRomania va inaugura in luna octombrie a acestui an, la Tamadau, in judetul Calarasi, cea mai mare statie de reproducere a sturionilor salbatici din Uniunea Europeana, aceasta urmand sa fie pusa in functiune in 2014. Investitiile in statia de reproducere a sturionilor situata in judetul Calarasi au inceput in urma cu aproape zece ani, iar daca initial capacitatea acesteia a fost de 200.000 de puieti, in urma proiectului finantat de UE care se deruleaza in prezent capacitatea acesteia va ajunge la 500.000 de puieti.

"In luna octombrie, statia modernizata cu sprijinul tehnologiei germane va putea fi inaugurata, dar va fi data in folosinta anul viitor. Am investit peste cinci milioane de euro in aceasta statie si va fi cea mai mare investitie din Romania si, cu siguranta, cea mai mare statie de reproducere a sturionilor salbatici din UE", a declarat pentru Agerpres directorul societatii, Robert Raduta.
In opinia sa, trebuie prelungita perioada de prohibitie a pescuitului sturionilor din Dunare care, potrivit reglementarilor legale in vigoare, urmeaza sa se incheie in anul 2016, in conditiile in care resursele de sturion din Marea Caspica, Marea Azov sunt epuizate, iar morun nu mai exista decat in Romania.

Pentru o dezvoltare pe termen lung a populatiei de sturioni din Dunare trebuie continuat programul de repopulare a Dunarii cu exemplarele acestei familii de pesti, program initiat de Ministerul Agriculturii dar intrerupt timp de trei ani, din cauza lipsei resurselor financiare.

"Suta la suta perioada de prohibitie a pescuitului sturionilor trebuie sa continue, iar specialistii si UE vor decide acest lucru. Generatiile inca nu s-au refacut. Noi am pierdut viza si sipul, iar daca nu continuam prohibitia pierdem nisetrul. Anul trecut, pescarii mi-au adus patru nisetri, cu un an in urma - opt. Deci, nu mai sunt nisetri, iar programul de repopulare a Dunarii ar trebui prelungit cu cel putin trei ani", a spus Robert Raduta.

Specii fosile de pesti ale familiei sturionilor sunt cunoscute din Cretacicul Superior, de peste 200 de milioane de ani, astfel incat sturionii actuali - fiind cele mai vechi specii de pesti care exista in momentul de fata - sunt considerate adevarate "fosile vii". Sase din cele 26 de specii ale familiei sturionilor din lume au fost intalnite si in Marea Neagra despre care savantul Grigore Antipa spunea ca este, alaturi de Marea Caspica, "adevarata patrie a acestor pesti". In momentul de fata, in apele teritoriale romanesti ale Dunarii sunt cunoscute doar patru specii de sturion, cega, morunul, nisetrul si pastruga. Incepand din 2006, pentru o perioada de zece ani, capturarea acestor specii pe teritoriul Romaniei a fost interzisa, iar ulterior si tarile vecine riverane Dunarii, UE si non-UE, au impus prohibitii similare.

Potrivit unui raport World Wide Fund, Romania si Bulgaria, care erau cei mai importanti exportatori de caviar provenit de la sturionii salbatici din zona Dunarii, detin, in prezent, cea mai mare populatie naturala la aceasta specie din UE considerata de autoritatile romane in pericol din cauza exploatarilor ilegale.



Poti fi interesat si de