Fermierii europeni protesteaza in strada


Fermierii croati au blocat mai multe drumuri in estul tarii pentru a cere plata unei sume de aproape 600 milioane de kuna (circa 80 milioane de euro) sub forma de subventii de la stat, dupa ce acestea au fost taiate pe fondul dificultatilor bugetare si al aderarii tarii la Uniunea Europeana, relateaza Reuters. Protestul organizat de mai multe asociatii ale fermierilor din estul Croatiei, o fertila zona agricola, a fost convocat dupa esecul unei runde de negocieri cu ministrul agriculturii, Tihomir Jakovina, mai devreme in cursul acestei saptamani, o alta runda de tratative fiind prevazuta pentru luni. Deja sunt in jur de 1.000 de tractoare care blocheaza drumurile, a precizat un reprezentant al agricultorilor, Tihomir Pokrovac.

protestefermieriFermierii croati au blocat mai multe drumuri in estul tarii pentru a cere plata unei sume de aproape 600 milioane de kuna (circa 80 milioane de euro) sub forma de subventii de la stat, dupa ce acestea au fost taiate pe fondul dificultatilor bugetare si al aderarii tarii la Uniunea Europeana, relateaza Reuters. Protestul organizat de mai multe asociatii ale fermierilor din estul Croatiei, o fertila zona agricola, a fost convocat dupa esecul unei runde de negocieri cu ministrul agriculturii, Tihomir Jakovina, mai devreme in cursul acestei saptamani, o alta runda de tratative fiind prevazuta pentru luni. Deja sunt in jur de 1.000 de tractoare care blocheaza drumurile, a precizat un reprezentant al agricultorilor, Tihomir Pokrovac.

Politia i-a avertizat pe fermieri ca actiunea lor este ilegala si i-a indemnat sa renunte la ea. Protestele au in vedere subventiile pentru 2012. Agricultorii afirma ca vor ca guvernul sa le plateasca aceeasi suma ca in 2011, ceea ce ar insemna cu 600 milioane de kuna mai mult decat s-a platit pana acum. Guvernul de la Zagreb a indicat in ce-l priveste ca plateste subventiile numai in ritmul in care ii permit restrictiile bugetare din momentul de fata. Responsabili ai Ministerului Agriculturii nu au putut fi contactati pentru comentarii, mentioneaza Reuters. Fosta republica iugoslava, care a aderat la UE la 1 iulie, este presata sa-si reduca nivelul datoriei publice - situata in acest moment la circa 60% din PIB - si de asemenea deficitul bugetar, prevazut sa se ridice la 3,4% din PIB in acest an.

De asemenea, in aceeasi situatie tensionata se afla si fermierii francezi. Acestia sparg mii de oua pe strazile si in pietele din Bretania, principala regiune producatoare de pasari de curte din Franta, in semn de protest fata de preturile prea mici la acest aliment, amenintand ca isi vor intensifica actiunea, informeaza Agerpres. Miscarea de protest a inceput in urma cu cateva zile, potrivit presei locale, circa 15 fermieri mascati au rasturnat cartoane de oua cu zeci de mii de oua in fata unui magazin alimentar din Ploumagoar, o comuna din Bretania. Actiunea a continuat apoi in fiecare noapte in regiune. Fermierii se plang de supraproductie si renovarile scumpe necesare pentru a intruni noile norme europene cu privire la custile gainilor. Acestea au determinat o scadere a pretului oualelor de la 1,10 euro pe kilogram anul trecut la doar 0,7 euro anul acesta.



Poti fi interesat si de