Acorduri tehnice intre ANSVSA si autoritatile chineze

Acorduri tehnice intre ANSVSA si autoritatile chineze


China este interesata, pentru viitor, de inceperea unor negocieri privind importul din Romania de porci vii, carne de bovina, lapte si produse din lapte, subiecte care vor fi propuse pentru dezbatere in cadrul Comisiei Mixte Romano Chineze, care vor avea loc in luna septembrie a acestui an, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Expertii Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Populara Chineza (AQSIQ) au fost prezenti in Romania in perioada 22 - 31 iulie.

ansvsachinaChina este interesata, pentru viitor, de inceperea unor negocieri privind importul din Romania de porci vii, carne de bovina, lapte si produse din lapte, subiecte care vor fi propuse pentru dezbatere in cadrul Comisiei Mixte Romano Chineze, care vor avea loc in luna septembrie a acestui an, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Expertii Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Populara Chineza (AQSIQ) au fost prezenti in Romania in perioada 22 - 31 iulie.

Misiunea a fost finalizata prin parafarea unui Memorandum si a unor Protocoale de colaborare in domeniul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor, cu ANSVSA, potrivit comunicatului. Acestea sunt documente de baza pentru stabilirea conditiilor si cerintelor necesare realizarii exporturilor catre piata chineza. La sfarsitul lunii august, rezultatele acestor misiuni de audit se vor oficializa, prin semnarea, de catre presedintele ANSVSA si a viceministrului AQSIQ, a Memorandumului de intelegere privind sanatatea animalelor si siguranta alimentelor si a Protocoalelor privind exportul de carne de porc si a bovinelor vii din Romania in Republica Populara Chineza. Cele doua delegatii chineze au auditat sistemele de inspectie si control veterinar in vederea demararii exporturilor de carne de porc si produse din carne de porc, precum si a celui de bovine de reproductie, din Romania in Republica Populara Chineza. In ceea ce priveste sistemul de control oficial, in domeniile de interes auditate, s-a concluzionat ca ANSVSA aplica la nivel central si teritorial toate masurile prevazute de cerintele AQSIQ, iar unitatile vizitate in timpul misiunii indeplinesc conditiile pentru efectuarea exportului de carne proaspata si produse din carne din Romania in Republica Populara Chineza.

S-a constatat faptul ca legislatia europeana specifica domeniului este aplicata corect, iar legislatia nationala de implementare, procedurile si instructiunile legale, sustin intr-un mod corespunzator realitatile nationale. Structural si functional, organizarea serviciilor veterinare a demonstrat o buna legatura intre autoritatea veterinara centrala si structurile administrative teritoriale, un canal de comunicare rapid si eficient pe linia raportarii si a controlului bolilor la animale, precum si o relatie constructiva de colaborare cu medicii veterinari de libera practica si cu fermierii, se mentioneaza in comunicat.



Poti fi interesat si de