Romania si Bulgaria, impotriva propunerii regulamentului FEPAM

Romania si Bulgaria, impotriva propunerii regulamentului FEPAM


Romania si Bulgaria au votat impotriva abordarii generale a Propunerii de Regulament privind Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) pentru viitorul exercitiu financiar 2014-2020. Propunerea a fost prezentata in cadrul reuniunii Consiliului ministrilor pentru Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat la Bruxelles in data de 15 iulie. Romania a fost reprezentata de o delegatie condusa de Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

pescuitRomania si Bulgaria au votat impotriva abordarii generale a Propunerii de Regulament privind Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) pentru viitorul exercitiu financiar 2014-2020. Propunerea a fost prezentata in cadrul reuniunii Consiliului ministrilor pentru Agricultura si Pescuit, care s-a desfasurat la Bruxelles in data de 15 iulie. Romania a fost reprezentata de o delegatie condusa de Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Principalul punct pe ordinea de zi l-a constituit ajungerea la un acord privind abordarea generala referitoare la Propunerea de Regulament privind Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) pentru perioada 2014-2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Romania a sustinut inca de la lansarea propunerii importanta existentei unei politici piscicole comunitare consistente, cu o finantare corespunzatoare, dar nu a putut accepta un set de criterii de alocare a fondurilor care conduc la o scadere substantiala a anvelopei financiare destinata Romaniei, in raport cu actualul exercitiu financiar, se arata in comunicat. Oficialii de la Agricultura informeaza ca Romania a solicitat includerea in textul de compromis, a criteriului privind suprafata de amenajari cu acvacultura de apa dulce, precum si aplicarea unei ponderi mari privind pescuitul costier, avand in vedere importanta sociala a acestuia si, prin urmare, necesitatea unei finantari corespunzatoare.

Au fost si puncte cu care tara noastra nu a fost de acord. Romania a respins criteriul privind productia in acvacultura avand in vedere ca ne aflam la primul program de acest tip si rezultatul final al nivelului productiei va fi atins abia dupa 2015. Totodata, a fost respins si criteriul privind absorbtia fondurilor, intrucat in prezent acesta se ridica la 25%, insa gradul de contractare este de aproximativ 70 %, ceea ce creeaza premizele ca pana la finele lui 2015 platile sa se efectueze integral, se arata in comunicat.

In ceea ce priveste resursele bugetare alocate din FEPAM, Romania a sustinut mentinerea alocarii totale anterioare pentru dezvoltarea durabila a pescariilor, a acvaculturii si a zonelor de pescuit, considerand inacceptabila suplimentarea alocarilor pentru sprijinul de stocare ai regiunile ultraperiferice in detrimentul acesteia.



Poti fi interesat si de