''Razboiul macroului'': Bruxelles preseaza Islanda sa negocieze o solutie

''Razboiul macroului'': Bruxelles preseaza Islanda sa negocieze o solutie


Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a insistat pe langa premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, sa gaseasca o solutie la ''razboiul macroului'' dintre Islanda si Uniunea Europeana, relateaza Agerpres.

macrouPresedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a insistat pe langa premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, sa gaseasca o solutie la ''razboiul macroului'' dintre Islanda si Uniunea Europeana, relateaza Agerpres.
Islanda, acuzata de suprapescuit de catre UE, pentru ca si-a majorat unilateral cota de pescuit in 2010, ''ramane atasata unui demers pozitiv pentru a gasi o solutie negociata'', a declarat la randul sau premierul Gunnlaugsson. Dar, el a estimat ca ''Islanda poate servi de exemplu in multe aspecte in materie de pescuit, dand asigurari in legatura cu atasamentul tarii sale in ce priveste dezvoltarea, ''de decenii, a unui pescuit durabil''.

Islanda justifica marirea cotelor sale printr-o migratie spre nord a pestilor, din cauza incalzirii climatice. La randul sau, seful executivului comunitar a subliniat ca timpul preseaza pentru o reglementare, in timp ce ''este cruciala asigurarea perenitatii stocurilor de macrou'', deoarece UE crede ca el este ''in pericol''.

''Vreau sa incurajez Islanda sa se angajeze impreuna cu noi intr-o maniera constructiva si rapida'', a declarat Barroso, reamintind ca problema unor eventuale sanctiuni a fost ridicata luni de catre ministrii europeni ai pescuitului, dintre care multi ''si-au exprimat in mod serios preocuparea''. Comisia ''discuta acum despre continuarea a ce trebuie sa existe, pana acum nici o decizie n-a fost luata'', a indicat el.
Premierul islandez a exclus riscul unor sanctiuni europene: ''Cred ca este improbabil ca astfel de sanctiuni sa fie luate, indeosebi sanctiuni care nu vor fi in concordanta cu acordurile OMC si UE'', a declarat el, subliniind ca drepturile la pescuit dau loc in Islanda ''multor presiuni politice''.

Problema alimenteaza euroscepticismul in Islanda, unde populatia trebuie sa se pronunte prin referendum asupra unei relansari sau nu a negocierilor deschise in 2010.
In aceasta chestiune, dezbaterea ''va continua, vom prezenta un raport parlamentului in aceasta toamna'', a indicat premierul finlandez.
Seful Comisiei Europene, ca si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care s-a intalnit mai inainte cu premierul islandez, au subliniat la randul lor ca Uniunea Europeana este dispusa in continuare sa negocieze integrarea Islandei in UE.



Poti fi interesat si de