ACEBOP cere rediscutarea certificarii exportului de ovine catre Israel

ACEBOP cere rediscutarea certificarii exportului de ovine catre Israel


Membrii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania au cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, rediscutarea certificarii exportului de ovine catre Israel pentru ca setul de analize costa foarte mult, iar unele boli sunt deja eradicate in Romania.

cristiananaMembrii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania au cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, rediscutarea certificarii exportului de ovine catre Israel pentru ca setul de analize costa foarte mult, iar unele boli sunt deja eradicate in Romania.
Autoritatile sanitar-veterinare din Romania au intocmit de comun acord cu autoritatile similare din Israel un model de certificat sanitar-veterinar care prevede realizarea unei serii de investigatii medicale pentru animalele destinate exportului. In Romania nu se pot realiza insa in totalitate seturile de analize, din diferite motive, precum lipsa kit-urilor de diagnostic sau lipsa de protocoale pentru efectuarea diferitelor teste, sustin membrii Asociatiei.

Daca am face toate aceste analize, ne-ar costa in jur de 25 de euro pe cap de animal, un pret astronomic pe care crescatorii nu si-l permit, a declarat Cristian Nicolae Ana, reprezentantul Dutch Trading, membru al ACEBOP. Crescatorii de animale au solicitat Ministerului Agriculturii rediscutarea certificarii exportului de ovine catre Israel, motivul principal, pe langa pretul exorbitant al setului de analize, fiind faptul ca o serie de boli pentru care se cere efectuarea de teste nu evolueaza in Romania, tara noastra fiind declarata libera de aceste maladii.

De asemenea, membrii asociatiei au cerut intocmirea de urgenta de catre ANSVSA de protocoale pentru efectuarea unor teste cum ar fi tuberculinarea la ovine, iar agentia sa aiba in vedere metode de determinare a bolilor specificate in certificate, de exemplu virusul Schamalembrg. Crescatorii mai solicita IDSA sau DSVSA judetene sa cumpere kit-uri sau medii de diagnostic pentru depistarea agentilor bacterieni sau virali la care se face referire in certificate. De asemenea, vor sa se stabileasca un pret accesibil pentru aceste investigatii, eventual o parte din valoarea acestora sa fie subventionata de catre stat.



Poti fi interesat si de