Fermierul Ioan Tataran critica ideea de preturi fixe pentru Mangalita si Bazna

Fermierul Ioan Tataran critica ideea de preturi fixe pentru Mangalita si Bazna


Mentinerea unui pret impus la achizitia raselor de porci Mangalita si Bazna printr-un program lansat de Ministerul Agriculturii ar putea fi aproape imposibila, iar piata ar trebui lasata sa-si fixeze singura preturile, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor Traditionali si Ecologici din Maramures, Ioan Tataran, fermier si crescator al celor doua rase de porci.

mangalita necesar porci"Este de bun augur hotararea Guvenului de a sprijini financiar in perioada 2018-2020 fermierii care cresc cele doua rase de porci, incurajand readucerea in ferme a celor doua rase, candva extrem de populare in Romania (...) Lumea este deja interesata peste tot prin tara si e un semn pozitiv ca putem recupera ceea ce parea la un moment dat pierdut. In schimb am o usoara retinere in ceea priveste HG prin faptul ca se impune un pret de achizitie de 25 de lei si pret la sacrificare la 11 lei/ kg, viu la predare, iar porcul trebuie sa aiba cel putin 130 de kg. Consider ca n-au ce cauta astfel de impuneri de preturi, trebuie lasata piata sa dicteze pretul de achizitie-vanzare. Acum, pretul de piata la livrare oscileaza intre 35- 40 de lei/kg. Un purcel nu poate fi intarcat la sase saptamani, el trebuie sa aiba 8-10 saptamani ca sa fie intarcat pentru ca e rasa mult mai sensibila in prima etapa a vietii", a spus Ioan Tataran, citat de Agerpres.

Acesta considera ca subventiile alocate crescatorilor pentru rasele de porci Mangalita si Bazna ar trebuie orientate in primul rand catre fermierii care detin scroafele pentru purcei si vieri, care asigura perpetuarea rasei, lasand in schimb piata de comercializare sa se autoregleze in functie de oferta-cerere.

Acesta a mai mentionat ca pentru ca porcul sa fie livrat spre sacrificare la greutatea de 130 de kilograme trebuie tinut in conditii prielnice, iar cresterea si mediul joaca un rol important in dezvoltarea animalului.



Poti fi interesat si de