Wednesday, Jan 24th

Last update04:22:47

Te afli aici: Stiri Top Stiri Focar de pesta porcina africana, confirmat in judetul Satu – Mare

banner optim 540x130
 

Focar de pesta porcina africana, confirmat in judetul Satu – Mare

  • PDF
pesta moldovaIn data de 11 ianuarie, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a confirmat un focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gospodarie din comuna Micula, judetul Satu – Mare.

„Imediat ce DSVSA Satu – Mare a fost notificata despre aparitia de cazuri de imbolnavire a unor porci dintr-o gospodarie din comuna Micula, suspicionandu-se prezenta pestei porcine africane, au fost impuse restrictii de miscare a animalelor si au fost prelevate probe pentru analize. Ca urmare a diagnosticarii bolii de catre laboratorul din cadrul DSVSA Satu – Mare, in data de 10 ianuarie 2018, probele au fost expediate, in aceeasi zi, pentru confirmare, la Laboratorul National de Referinta din cadrul IDSA”, au transmis reprezentantii ANSVSA.

Conform procedurilor, Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare impreuna cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt si au intreprins actiunile prevazute de legislatie pentru aceasta situatie:

- au fost recoltate probe pentru examene de laborator;

- au fost impuse restrictii de miscare pentru exploatatia infectata;

- au fost ucise cele 13 animalele existente in respectiva exploatatie si cadavrele au fost distruse prin incinerare;

- s-a efectuat dezinfecţia gospodariei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate;

- a fost efectuat recensamantul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodariei afectate;

- au fost stabilite zona de protectie si de supraveghere in jurul focarului, precum si planul de actiune pentru instituirea masurilor specifice de control a bolii;

ANSVSA a notificat structurile abilitate de la nivel national si din cadrul Uniunii Europeane, precum şi Organizaţia Mondiala a Sanataţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.

Masurile aplicate si actiunile intreprinse sunt cele prevazute in Planul de Contingenta si in Manualul Procedural pentru pesta porcina africana.

„In data de 14 ianuarie, presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene termenii in care se va adopta decizia privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate. In aceasta zona va fi interzisa miscarea suinelor domestice, a produselor si a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea”, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare si se realizeaza de catre o echipa de inspector ai DSVSA Satu-Mare, in colaborare cu alte institutii competente ale statului.

banner agerpress nou 554x80