Program de sprijin pentru crescatorii de porci Bazna si Mangalita, aprobat de Guvern

Program de sprijin pentru crescatorii de porci Bazna si Mangalita, aprobat de Guvern


Guvernul a aprobat o schema de sprijin financiar pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita de care vor beneficia in perioada 2018-2020.

mangalita necesar porciGuvernul a aprobat o schema de sprijin financiar pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita de care vor beneficia in perioada 2018-2020.


"Crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita vor beneficia, in perioada 2018-2020, de o schema de sprijin financiar pentru aplicarea programului de sustinere a acestora in vederea producerii carnii de porc, pentru cresterea, ingrasarea si livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalita catre un procesator/alta persoana juridica, potrivit unei hotarari adoptate in sedinta de miercuri a Guvernului. La aceasta schema de ajutor de minimis participa, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita si procesatorii/alte persoane juridice care desfasoara activitati de prelucrare si conservare a carnii, activitati de comert cu ridicata al carnii si produselor din carne, activitati de comert cu amanuntul al carnii si al produselor din carne", se arata intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

Executivul mai precizeaza ca, potrivit acestui program de sprijin, crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, care isi desfasoara activitatea in sectorul productiei primare, vor primi cu titlu gratuit un numar par de purcei, minim 2 si maxim 10, pentru crestere, ingrasare si livrare catre un procesator cu care au incheiat contract in acest sens.

"Purceii pentru crestere si ingrasare sunt preluati de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, in baza unui contract de livrare si transportati crescatorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezinta numarul de purcei primiti cu titlu gratuit din rasele Bazna si/sau Mangalita de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculeaza solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin inmultirea numarului de purcei cu 250 lei/cap purcel", mai spune Guvernul.

Pentru a beneficia de acest program crescatorii de porci trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de eligibilitate, printre care: sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar veterinar, sa incheie un contract cu un procesator sau cu alta persoana juridica, sa primeasca cu titlu gratuit un numar par de purcei, minim 2 si maxim 10, de la un procesator sau de la o alta persoana juridica, cu care are incheiat contract.

"In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita si procesatorii/alte persoane juridice pot solicita inscrierea in Program, in baza unei cereri, care se depune la directia agricola judeteana (DAJ), care ii inregistreaza in registrele unice corespunzatoare, precum si in registrul de evidenta al ajutorului de minimis. Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totala a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 mil. lei, in limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie, de la bugetul de stat", precizeaza Guvernul.



Poti fi interesat si de