Firme din industria carnii, trimise in judecata pentru frauda cu fonduri europene

Firme din industria carnii, trimise in judecata pentru frauda cu fonduri europene


Optsprezece persoane si doua societati comerciale au fost trimise in judecata de procurorii DNA intr-un dosar privind obtinerea nelegala de fonduri europene pentru construirea unor ferme de porci, in suma de peste 1,5 milioane euro, respectiv evaziune fiscala, cu un prejudiciu de peste 800.000 lei.

fonduri europene1Optsprezece persoane si doua societati comerciale au fost trimise in judecata de procurorii DNA intr-un dosar privind obtinerea nelegala de fonduri europene pentru construirea unor ferme de porci, in suma de peste 1,5 milioane euro, respectiv evaziune fiscala, cu un prejudiciu de peste 800.000 lei.


Potrivit unui comunicat al DNA, printre cei deferiti justitiei se numara Liviu Balanici, reprezentant in fapt al societatii Pandora Impex SRL; Cristina Balanici, asociat in cadrul aceleiasi firme; Sergiu-Constantin Vizitiu si Monica-Maria Rabei, ambii reprezentanti ai societatii Urbis Design SRL, mai multi reprezentanti ai altor firme, managerul de proiect, un economist, presedintele unei cooperative agricole, un inculpat in lipsa - Gabriel Nicolau, dar si cele doua firme mentionate.

Procurorii spun ca, la data de 29 aprilie 2011, societatea Pandora Impex SRL a solicitat, iar la data de 1 februarie 2012 a incheiat un contract de finantare nerambursabila, din fonduri europene, pentru implementarea unui proiect de construire a unei ferme de crestere a porcilor, in localitatea Andrieseni din judetul Iasi, in sprijinul cererii de finantare fiind depuse mai multe documente/declaratii ce nu reflecta realitatea, inexacte.

Prin contractul respectiv, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit se angaja sa acorde firmei in cauza o finantare nerambursabila de maxim 3.392.362 lei, echivalentul a maxim 779.316 euro.

"In perioada 19 aprilie - 7 mai 2013, societatea Pandora Impex SRL a simulat o procedura de selectie de oferte pentru alegerea unei firme careia urma sa ii atribuie contractul de executie a fermei de crestere a porcilor. In cadrul acestei proceduri, formal au fost depuse 3 oferte. Aceste oferte au fost intocmite, cu stiinta reprezentantului de fapt al Pandora Impex SRL, inculpatul Balanici Liviu, intr-o maniera frauduloasa, astfel inct sa fie declarata cstigatoare firma al carei reprezentant legal, inculpatul Ionescu Ioan Cristinel, se afla in relatii de prietenie cu inculpatul Balanici Liviu. In virtutea contractului de executie lucrari, firma cstigatoare se angaja fata de Pandora Impex SRL sa execute lucrari pentru proiectul cu titlul 'Construire ferma zootehnica crestere porci in localitatea Andrieseni din judetul Iasi', in schimbul sumei de 5.312.187 lei, fara TVA. Anterior, intr-o maniera frauduloasa similara, in perioada 27 iunie - 10 iulie 2012, Pandora Impex SRL simulase o 'selectie' de oferte prin care atribuise unei alte firme contractul de consultanta pentru managementul investitiei, in valoare de 187.000 lei, fara TVA", arata DNA.

Cererile de plata s-au bazat pe aceste documente, precum si pe alte inscrisuri neconforme realitatii, inexacte. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a decontat in beneficiul societatii Pandora Impex SRL cheltuieli in suma totala de 3.383.047,75 lei, in patru transe, spun anchetatorii.

Pe de alta parte, la data de 29 aprilie 2011, societatea Urbis Design SRL a solicitat, iar la data de 10 februarie 2012 a incheiat un contract de finantare nerambursabila, din fonduri europene, pentru implementarea unui proiect privind construirea unei ferme de crestere a porcilor in localitatea Andrieseni din judetul Iasi pe un teren invecinat cu cel pe care cealalta firma intentiona sa realizeze o investitie similara.

Procurorii arata ca in sprijinul cererii de finantare au fost depuse mai multe documente/declaratii ce nu reflecta realitatea, inexacte, iar prin contractul respectiv Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit se angaja sa acorde societatii Urbis Design SRL o finantare nerambursabila de maxim 3.385.759 lei, echivalentul a maxim 777.799 euro.

"In mod similar, ca si in primul caz, in perioada 13 aprilie - 26 aprilie 2013, societatea Urbis Design SRL a simulat o procedura de selectie de oferte pentru alegerea unei firme careia urma sa ii atribuie contractul de executie a fermei de crestere a porcilor. In cadrul acestei proceduri, formal au fost depuse 3 oferte. Aceste oferte au fost intocmite, cu stiinta reprezentantului de drept al Urbis Design SRL, inculpata Rabei Maria Monica, intr-o maniera frauduloasa, astfel inct fie declarata cstigatoare o anumita firma. In virtutea contractului, firma 'selectata' se angaja fata de societatea Urbis Design SRL sa execute lucrari pentru proiectul de construire a fermei de porci, in schimbul sumei de 5.239.805,18 lei, fara TVA. Anterior, intr-o maniera frauduloasa similara, in perioada 27 iunie - 10 iulie 2012, societatea Urbis Design SRL simulase o alta 'selectie de oferte' prin care atribuise unei alte firme contractul de consultanta pentru managementul investitiei, in valoare de 187.000 lei, fara TVA. De remarcat ca firma 'selectata' pentru consultanta de Urbis Design SRL este aceeasi cu cea aleasa de Pandora Impex SRL, iar contractul de consultanta are exact aceeasi valoare", se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit anchetatorilor, cererile de plata s-au bazat pe aceste documente care justificau o corectitudine doar aparenta, precum si pe alte acte neconforme realitatii, inexacte, iar Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a decontat in beneficiul societatii Urbis Design cheltuieli in suma totala de 3.345.105,58 lei, in 5 transe.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (fosta Agentie de Plati Pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit) s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu suma de 3.383.047,74 lei pentru contractul de finantare avnd ca beneficiar Pandora Impex SRL si cu suma de 3.345.105,58 lei pentru contractul de finantare avnd ca beneficiar Urbis Design SRL.

In ceea ce priveste infractiunile de evaziune fiscala retinute in cauza, Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal cu suma de 808.265,75 lei.

In cauza a fost instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinnd celor doua firme.

Dosarul s-a constituit pe baza sesizarilor depuse de Departamentul pentru Lupta Antifrauda si de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.



Poti fi interesat si de