Guvernul britanic le va plati fermierilor subventiile care veneau de la UE pana in 2024

Guvernul britanic le va plati fermierilor subventiile care veneau de la UE pana in 2024


Statul britanic va fi responsabil timp de cinci ani, dupa Brexit, de plata subventiilor catre fermieri, care pana acum erau acoperite de Uniunea Europeana, prin introducerea unui nou sistem national, a dat asigurari ministrul britanic al Agriculturii, Michael Gove, informeaza AFP.

lira sterlina1Statul britanic va fi responsabil timp de cinci ani, dupa Brexit, de plata subventiilor catre fermieri, care pana acum erau acoperite de Uniunea Europeana, prin introducerea unui nou sistem national, a dat asigurari ministrul britanic al Agriculturii, Michael Gove, informeaza AFP.


Fermierii britanici primesc anual subventii in valoare de trei miliarde de lire sterline (3,34 miliarde de euro) in cadrul Politicii Agricole Comune, potrivit cifrelor furnizate de NFU, principalul sindicat al fermierilor britanici. Aceasta suma este repartizata in principal in functie de suprafata de teren cultivata de fiecare exploatatie agricola.

Intr-un discurs tinut joi la Oxford, Michael Gove a criticat Politica Agricola Comuna, apreciind ca aceasta functioneaza in mod "injust, incorect si produce efecte perverse". Cu toate acestea, ministrul a garantat mentinerea subventiilor de catre statul britanic '''pentru a oferi fermierilor timpul necesar sa-si schimbe modelul economic si sa ii ajute sa faca investitiile necesare si sa se pregateasca pentru viitor".

Marea Britanie nu va mai primi ajutoare in baza PAC dupa iesirea din Uniunea Europeana, prevazuta a avea loc in luna martie 2019. Autoritatile de la Londra ar dori o perioada de tranzitie in timpul careia sa fie negociati cu Bruxelles-ul termenii "divortului''.

Ministrul britanic al Agriculturii a confirmat ca subventiile vor fi mentinute "timp de aproximativ cinci ani" dupa Brexit, adica pana in 2024. Michael Gove s-a angajat sa mentina valoarea totala a subventiilor, dar a avertizat ca vor fi revazute modalitatile de atribuire a subventiilor, in special prin plafonarea sumelor maxime care pot fi atribuite exploatatiilor agricole.

Decizia autoritatilor de la Londra de a acorda fermierilor o perioada mai lunga de tranzitie ar putea determina si alte sectoare ale economiei britanice sa vina cu solicitari similare.



Poti fi interesat si de