Iasi: Mai multe persoane au ajuns la spital din cauza unei vaci suspecte de rabie

Iasi: Mai multe persoane au ajuns la spital din cauza unei vaci suspecte de rabie


Mai multe persoane din localitatea Gorban au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi dupa ce, in urma cu aproape o saptamana, au luat parte la sacrificarea unei vaci suspecte de rabie.

vaca rabie iasi2Mai multe persoane din localitatea Gorban au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi dupa ce, in urma cu aproape o saptamana, au luat parte la sacrificarea unei vaci suspecte de rabie.


Directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Mihnea Hurmuzache, le-a declarat joi jurnalistilor ca desi la sacrificarea vacii au luat parte 25 de persoane, doar 16 dintre acestea au ajuns la unitatea medicala.

"In urma cu cinci zile, la o ferma de vaci din Gorban a aparut la unul dintre animale un comportament deosebit, comportament care de foarte multe ori ridica suspiciunea de rabie. Animalul a fost sacrificat dar inima si creierul au fost date catre serviciul sanitar veterinar in vederea diagnosticarii. Cei care au manipulat animalul au depasit cele 72 de ore standard in care ar trebui sa se prezinte pentru seroprofilaxie. Noi, din punct de vedere medical, administram ser si vaccin, cu speranta ca nu s-au contaminat destul de intens astfel incat serul sau vaccinul sau nu isi faca efectul", a precizat Mihnea Hurmuzache.

Cazul a fost confirmat de Directia Sanitar-Veterinara si Siguranta Alimentelor Iasi, carnea infectata nefiind trimisa spre consum.

"Pe 24 decembrie noaptea a fost anuntat medicul veterinar ca sunt simptome nervoase, pe 25 decembrie dimineata a fost ucis animalul. In aceeasi zi s-au adus probele la laboratorul Directiei Sanitare Veterinare Iasi. S-au facut mai multe analize pentru mai multe boli cu simptome nervoase si s-a stabilit un diagnostic de suspiciune de rabie. Probele sunt trimise la Bucuresti. Sunt inca in lucru", a declarat directorul adjunct al DSVSA Iasi, Ioan Gaboran.

Autoritatile sanitar-veterinare au luat mai multe masuri.

"Persoanele, care au venit mai mult sau mai putin in contact cu acel animal, inclusiv medicul veterinar, un tehnician veterinar, un tehnician insamantator au fost astazi dimineata la centrul antirabic pentru vaccinare. Se face dezinfectie, iar medicul veterinar face examen clinic la toate animalele in fiecare zi timp de minim zece zile, pentru a vedea daca apar noi cazuri de boala", a spus Ioan Gaboran.



Poti fi interesat si de