Angajatii APIA protesteaza in fata Ministerului Agriculturii

Angajatii APIA protesteaza in fata Ministerului Agriculturii


Angajati ai Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) din mai multe judete din tara protesteaza miercuri, intre orele 11:00 si 14:00, in fata sediului MinisteruluiAgriculturii, pentru a atrage atentia Guvernului asupra faptului ca Legea salarizarii le diminueaza salariile, incepand cu 1 ianuarie 2018.

apia protestAngajati ai Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) din mai multe judete din tara protesteaza miercuri, intre orele 11:00 si 14:00, in fata sediului MinisteruluiAgriculturii, pentru a atrage atentia Guvernului asupra faptului ca Legea salarizarii le diminueaza salariile, incepand cu 1 ianuarie 2018.


In opinia presedintelui Federatiei Sindicatelor dinAPIA, Octavian Mateescu, salariile angajatilorAPIAvor scadea cu sume cuprinse intre 700 si 2.800 lei.

Protestul sindicalistilor vizeaza si alinierea grilei de salarizare din centrele judetene si locale aleAPIAla cea din aparatul central.

Incepand de joi, 16 noiembrie, angajati aiAPIAdin mai multe judete din tara au intrerupt lucrul in semn de protest fata de perspectiva scaderii salariilor de la 1 ianuarie 2018, ca efect al aplicarii OUG 79/2017 (Legea salarizarii).

MinistrulAgriculturii, Petre Daea, le-a transmis angajatilorAPIAdin teritoriu sa fie linistiti si sa munceasca, pentru ca sunt platiti pentru munca lor.

Ei au o singura misiune: munca. O munca cinstita, pe bani remunerati corect. Nu cred ca sunt in situatia sa se planga acum de salarii. Eu asta le-am spus angajatilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura: Stati linisti si munciti! Asta le transmit si acum tuturor functionarilor dinAPIA, pe care ii respect: sa fie linistiti si sa munceasca, pana la inceputul anului mai este. Acum, trebuie sa dati subventiile, pentru ca avem bani in buget si acestia trebuie sa plece catrefermieri(...), declara Petre Daea.

Adrian Pintea, directorul general alAPIA, a anuntat ca exista un proiect de OUG care va reglementa problema salarizarii, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat intr-o intalnire care a avut loc marti, 14 noiembrie, la minister.

Intr-adevar, pe Legea salarizarii 153/2017 este o problema in ceea ce priveste functiile de conducere si de executie la nivel teritorial, pana la nivelul de consilier superior. Este un proiect de OUG (...) care va reglementa anumite aspecte in ceea ce priveste salarizarea inAPIA (...). Eu stiu ce a insemnat si ce inseamna munca fiecaruia dintre ei, pentru ca zile si nopti am petrecut aici, a precizat Adrian Pintea pe 15 noiembrie.

Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA a transmis vineri, 17 noiembrie, un comunicat in care considera inacceptabile practicile de intimidare la care sunt supusi salariatiiAPIA, in urma protestelor demarate joi la centrele locale si solicita conducerii sa intreprinda actiunile necesare pentru a garanta tuturor salariatilor institutiei din teritoriu pastrarea salariilor nete, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Ca reactie la acest semnal de nemultumire si ingrijorare a salariatilor, conducerea ar fi trebuit in mod normal sa le asculte doleantele si sa faca demersurile necesare pentru a le rezolva. In schimb, prin manevre care amintesc de centralismul comunist, se incearca o presiune asupra salariatilor, pentru a-i reduce la tacere, indiferent de consecintele unor politici care duc la scaderea salariilor nete, implicit a nivelului de trai, se mentiona in comunicatul confederatiei sindicale.

APIAare in prezent 4.859 de posturi, din care in jur de 400 sunt la nivel central.



Poti fi interesat si de