MADR pregateste un program destinat dezvoltarii raselor de porci Bazna si Mangalita

MADR pregateste un program destinat dezvoltarii raselor de porci Bazna si Mangalita


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) are in plan elaborarea unui program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna si Mangalita, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

porci mangalita madrMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) are in plan elaborarea unui program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna si Mangalita, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit, pe 6 noiembrie, cu reprezentanti ai crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita. Alaturi de ministru, la intalnire au participat directorul general al Agentiei Nationale pentru Zootehnie, Iacob Lelior, precum si experti din cadrul Directiei Generale Politici Agricole si reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In cadrul sedintei a fost prezentat un program de dezvoltare a raselor de suine romanesti prin crestere si multiplicare in regim traditional - Bazna si Mangalita. Cu aceasta ocazie, crescatorii de suine i-au prezentat ministrului Petre Daea situatiile cu efectivele de porci de Bazna si Mangalita pentru a avea o imagine de ansamblu si a putea construi programul pornind de la date concrete. In acest sens, MADR va realiza, in perioada urmatoare, un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal in vederea implementarii acestui program. Programul este initiat de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie si se adreseaza fermelor de subzistenta cu un efectiv de la minim cinci capete la 20 de capete si isi propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate in conservare (Bazna si Mangalita), cresterea si multiplicarea grasunilor in regim traditional, realizarea unui ansamblu de exploatatii specifice", se mentioneaza in comunicatul citat.

Potrivit MADR, un rol important in implementarea acestui program il are Agentia Nationala pentru Zootehnie care identifica producatorul, il inregistreaza in program, asigura livrarea grasunilor, monitorizeaza activitatea, stabileste contractul cadru de livrare dintre producator si procesator, asigura incheierea contractului de achizitii de purcei.

In plus, programul are ca scop cresterea efectivelor de scroafe de reproductie aflate in crescatorii de rase autohtone, Bazna si Mangalita, precum si cresterea productiei de carne de porc din rasele mentionate. Totodata, se doreste asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

Programul destinat dezvoltarii raselor de porci Bazna si Mangalita urmeaza campaniei "Alege Oaia!", pe care Ministerul Agriculturii a lansat-o pe data de 26 octombrie, la Romexpo, in cadrul targului INDAGRA 2017. In demersul sau, MADR are sprijinul tuturor crescatorilor de ovine din Romania, care doresc, prin intermediul acestei campanii, sa determine consumatorii sa manifeste mai mult interes pentru carnea de oaie si preparatele din carne de oaie.



Poti fi interesat si de