Avertisment: Una din doua conserve de ton are peste contaminat cu Cesiu 137

Avertisment: Una din doua conserve de ton are peste contaminat cu Cesiu 137


Asociatia Pro Consumatori a analizat 33 de conserve de ton provenite din mai multe tari, printre care Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Bulgaria, Vietnam, Seychelle, Grecia si Italia si a concluzionat faptul ca 40% dintre acestea sunt fie etichetate gresit, fie nu contin suficiente informatii pentru consumatori.

conserve ton cesiuAsociatia Pro Consumatori a analizat 33 de conserve de ton provenite din mai multe tari, printre care Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Bulgaria, Vietnam, Seychelle, Grecia si Italia si a concluzionat faptul ca 40% dintre acestea sunt fie etichetate gresit, fie nu contin suficiente informatii pentru consumatori.


La doua din cinci conserve de ton nu este mentionata, pe eticheta, zona de pescuit.

Femeile insarcinate, persoanele in varsta cu boli cronice si copiii trebuie sa evite consumul de ton (Ton Albacora) in conserva din cauza continutului de metale grele (plumb, cadmiu si mercur), anunta Asociatia Pro Consumatori.

La 64% dintre conservele analizate a fost identificat in compozitie ulei vegetal, dintre care:

- la un procent de 15% nu se specifica tipul de ulei vegetal;

- 3% folosesc ulei de rapita;

- 18% folosesc ulei de floarea soarelui;

- 15% folosesc ulei de soia.

In ceea ce priveste specia de ton folosit, reprezentantii Asociatiei Pro Consumatori au descoperit ca:

- 55% folosesc Katsuwonus pelamis;

- 27% nu declara specia de ton ;

- 15% folosesc Ton Albacora;

- 3% folosesc Ton Tonggol;

Cantitatea de ton din conservele analizate variaza intre 60% si 70,5% din cantitatea neta a conservei.

"La alegerea unei conserve de ton trebuie sa se aiba in vedere continutul de ton din conserva, cantitatea de proteine, de grasimi si de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important il reprezinta si locul unde a fost pescuit pestele intrucat cel capturat in Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 in urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din pacate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai grava forma de poluare, iradierea in acest caz fiind de 20 de ori mai mare decat iradierea exterioara a corpului in aceleasi conditii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor sa evite conservele de ton care au in compozitie peste capturat in Oceanul Pacific, respectiv din urmatoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 si 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie sa achizitioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugina, acestea reprezentand un adevarat pericol pentru sanatatea lor", a precizat Costel Stanciu, presedinte APC.



Poti fi interesat si de