Salata cu icre de stiuca, in curs de certificare IGP

Salata cu icre de stiuca, in curs de certificare IGP


Asociatia Ro-Pescador a inceput demersurile pentru a dobandi protectia la nivel european Indicatie Geografica Protejata (IGP) pentru produsul traditional salata cu icre de stiuca.

stiuca1Asociatia Ro-Pescador a inceput demersurile pentru a dobandi protectia la nivel european Indicatie Geografica Protejata (IGP) pentru produsul traditional salata cu icre de stiuca.


Reprezentantii Ro-Pescador spera ca pana in ianuarie 2018 sa primeasca din partea Comisiei Europene certificatul IGP si pentru Scrumbia de Dunare afumata.

'Pentru salata cu icre de stiuca nu mai este cazul sa obtinem certificatul de produs traditional. Credem in acest produs, pentru ca am studiat documentele, am facut caietul de sarcini si tot ce a fost posibil pentru a dovedi ca este specific zonei. Speram sa ajunga la fel ca Scrumbia de Dunare afumata', a declarat Tiberiu Cazacioc, reprezentantul asociatiei, citat de Agerpres.

Scrumbia de Dunare afumata se afla incepand din aceasta luna in etapa de opozitie la nivel european, procedura care va dura sase luni, conform regulamentelor CE.

'Credem ca cel tarziu in luna ianuarie a anului viitor vom avea certificare IGP pentru acest produs si speram ca toate comunitatile din Delta sa fie mandre pentru acest succes!", a mai spus Cazacioc.

Asociatia Ro-Pescador detine noua produse atestate traditional in judetul Tulcea de catre Ministerul Agriculturii - salate de icre din diferite specii, salate din peste marinat, sardelute, batog si pastrama din peste, iar intr-un eventual clasament ar fi urmata de o societate comerciala care a atestat anul acesta sase noi produse traditionale.

Romania are la aceasta data patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obtinut in anul 2011, Telemeaua de Ibanesti, cu Denumire de Origine Protejata (DOP) obtinuta in anul 2016 si Salamul de Sibiu, cu IGP obtinut tot anul trecut.



Poti fi interesat si de