Importurile de grau ale Egiptului au atins un nou record

Importurile de grau ale Egiptului au atins un nou record


In ultimele luni, Egiptul a cumparat cantitati de grau fara precedent de pe pietele globale, traderii fiind de parere ca autoritatile de la Cairo incearca sa tina pasul cu dependenta crescuta a populatiei de painea subventionata, transmite Reuters.

grau egIn ultimele luni, Egiptul a cumparat cantitati de grau fara precedent de pe pietele globale, traderii fiind de parere ca autoritatile de la Cairo incearca sa tina pasul cu dependenta crescuta a populatiei de painea subventionata, transmite Reuters.
Numai in ultimele doua saptamani Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, a cumparat aproape un milion de tone de grau, inclusiv din Romania, adica aproape 20% din cantitatea cumparata pe intreaga perioada a anului trecut.\

Traderii sustin ca aceasta frenezie a importurilor reflecta o noua realitate pentru o tara care este deja cel mai mare importator mondial de grau: egiptenii consuma din ce in ce mai multa paine subventionata, ceea ce afecteaza finantele statului si pune presiuni asupra autoritatilor pentru a mentine livrarile.

Trei traderi au declarat pentru Reuters ca, incepand din luna noiembrie 2016 si pana in prezent, consumul lunar de grau al statului egiptean a crescut cu aproape 200.000 de tone. Ministerul egiptean al Aprovizionarii sustine ca majorarea importurilor nu are legatura cu consumul ci este destinata cresterii stocurilor. Insa un trader a subliniat ca cele doua lucruri sunt legate.

Consumul de grau a crescut de la 700.000 de tone la 900.000 de tone astfel ca sunt nevoiti sa-si majoreze rezervele strategice, a declarat traderul care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Costul vietii a crescut in Egipt dupa ce in luna noiembrie a anului trecut autoritatile de la Cairo au decis sa floteze moneda nationala, care intre timp a pierdut jumatate din valoare, ceea ce a afectat veniturile reale ale multor egipteni. In conditiile in care cresterea preturilor la alimente si bauturi a trecut de 40% in luna februarie, exceptia notabila este painea subventionata incepand din 1977.



Poti fi interesat si de