Caz de gripa aviara la o gospodarie din Tulcea

Caz de gripa aviara la o gospodarie din Tulcea


Virusul gripei aviare a fost identificat la o gospodarie din localitatea Pardina din judetul Tulcea, o zona destul de izolata in care nu exista ferme de pasari, iar pericolul de contaminare si de raspandire este redus, a declarat pentru AGERPRES presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis-Chetan.

pasariapiaaVirusul gripei aviare a fost identificat la o gospodarie din localitatea Pardina din judetul Tulcea, o zona destul de izolata in care nu exista ferme de pasari, iar pericolul de contaminare si de raspandire este redus, a declarat pentru AGERPRES presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis-Chetan.


La ora actuala exista suspiciune de boala in judetul Tulcea la o gospodarie a populatiei. Este primul caz in Romania de gripa aviara in gospodaria populatiei, boala fiind transmisa prin pasarile migratoare. Este in localitata Pardina pe zona bratului dintre Romania si Ucraina, intr-o zona destul de izolata, unde nu exista ferme de pasari, deci pericolul de contaminare si de raspandire este redus, dar noi oricum luam toate masurile. Urmeaza sa fie confirmat tipul virusului la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, a precizat Roatis.

Acesta a mentionat ca in tari foarte aproape de granita cu Romaniei evolueaza focare de gripa aviara cu efecte destul de dramatice pentru ferme de pasari.
Numai daca ne referim la Ungaria, destul de aproape de granita cu Romania, doar intr-o singura ferma au fost omorate peste 300.000 pasari. Noi am luat toate masurile de biosecuritate in fermele de pasari si am evitat contaminarea de la pasarile salbatice. Desi au fost masuri mai drastice, am reusit sa evitam contaminarea in ferme, a explicat Roatis.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare Tulcea, Mitica Tuchila, a declarat pentru RRA ca medicul veterinar de libera practica a fost instiintat de catre un crescator privat ca i-au murit cateva pasari din curte in localitatea Pardina, iar medicul a trimis catre Laboratorul sanitar-veterinar judetean doua pasari. In urma rezultatelor de laborator s-a emis un buletin de analiza cu probe pozitive pentru gripa aviara sau influenta aviara.

In data de 22 noiembrie 2016, ANSVSA anuntat ca a fost gasita o lebada moarta in acvatoriul portului Constanta, iar analizele de laborator au confirmat prezenta virusului, subtipul H5N8.

In Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) monitorizeaza sever comertul intracomunitar si verifica toate transporturile de pasari care vin din tarile unde, in ultima perioada, au fost diagnosticate focare de gripa aviara, pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.



Poti fi interesat si de