Editarea Genomului Suin, un seminar marca PIC


Cele mai recente descoperiri din domeniul geneticii moleculare cu aplicabilitate in ameliorarea suinelor au fost prezentate in cadrul seminarului Editarea Genomului Suin. Evenimentul cu circuit inchis a fost dedicat specialistilor, producatorilor de carne si autoritatilor abilitate.

editare genomCele mai recente descoperiri din domeniul geneticii moleculare cu aplicabilitate in ameliorarea suinelor au fost prezentate in cadrul seminarului Editarea Genomului Suin. Evenimentul cu circuit inchis a fost dedicat specialistilor, producatorilor de carne si autoritatilor abilitate.
Cele mai noi cercetari din domeniul ameliorarii genetice sunt realizate cu scopul identificarii unor solutii de protejare a porcinelor impotriva celor mai raspandite boli virale, precum pesta porcina africana care a provocat pagube de cateva miliarde de dolari in 1957, cand a aparut pentru prima oara in afara continentului african, potrivit FAO (Organizatia pentru Alimentantie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite).

Revenind in actualitate, pesta porcina africana constituie, in continuare, un pericol major pentru fermele comerciale. Aceasta boala a provocat pagube de 634 de milioane de dolari in ultimii opt ani doar in Rusia, a informat principala agentie de presa din aceasta tara la inceputul lunii decembrie. Tocmai din acest motiv, furnizorii globali de servicii de ameliorare genetica dedica un loc important bolilor virale.

Tendintele sunt dirijate de pierderile financiare masive pe care bolile virale le induc in fermele comerciale de productie a carnii de porc. Prin editare genomica nu se face altceva decat o terapie genica similara aceleia prin care, recent, o fetita din Marea Britanie a fost vindecata de leucemie. Impactul acestei abordari asupra industriei carnii de porc va fi colosal, prin reducerea drastica a costurilor cu vaccinarea si tratamentele. Dar mult mai important este impactul asupra consumatorului care va avea la raft carne de la porci care nu au avut de suferit din cauza bolilor astfel eradicate si va fi, asadar, carne la un pret mult mai convenabil, ne-a declarat Ioan Ladosi, director regional PIC.

Materialul integral il puteti citi in revista INDUSTRIA CARNII.RO, numarul 50.



Poti fi interesat si de