PRO AGRO scrisoare deschisa catre statul roman

PRO AGRO scrisoare deschisa catre statul roman


Federatia Nationala PRO AGRO a trimis o scrisoare deschisa ministrului Agriculturii si premierului Romaniei, prin care se arata ingrijorata de discutiile si ipotezele lansate in presa referitor la pozitia forului european vis-a-vis de Legea 150/2016.

pro agro paFederatia Nationala PRO AGRO a trimis o scrisoare deschisa ministrului Agriculturii si premierului Romaniei, prin care se arata ingrijorata de discutiile si ipotezele lansate in presa referitor la pozitia forului european vis-a-vis de Legea 150/2016.
Chiar daca este un pas foarte mic, modificarea legislatiei mai sus este de natura sa echilibreze raportul intre producatorii romani de alimente si marile magazine, grav afectat. Cu toate acestea, intr-un mod netransparent si profund incorect, au existat presiuni si s-a facut lobby pentru modificarea acestei legi, observand din ultimele declaratii publice ale domnului ministru Achim Irimescu ca aceste practici dau roade, se arata in comunicatul de presa.

Pentru a isi sustine cauza, in scrisoare se reaminteste de cum sunt tratate drepturile producatorilor in alte state-membre UE. Cum bine stim, statul francez a demarat o actiune in justitie impotriva unei retele comerciale pentru nerespectarea drepturilor producatorilor autohtoni, ori in Romania retelele comerciale impun si obtin de la producatorii romani toate taxele si serviciile interzise de Legea 321/2009 mascandu-le acum in remize si risturne, potrivit documentului semnat de PRO AGRO.

De asemenea, prin aceasta scrisoare, Federatia trage semnalul de alarma privind procedurile defectuoase legate de aceasta lege si solicita de urgenta corectarea situatiei.

De ce au fost transmise in vederea analizarii doar anumite articole (10 alin 1, 3, 6) si nu a fost transmis textul integral tradus? Un text legal nu poate fi interpretat in litera si spiritul lui in aceste conditii. De ce autoritatile statului nu au adus clarificari in ceea ce priveste semnalizarea produselor romanesti la raft? Aceasta prevedere exista in legislatia majoritatii statelor membre si (...) nu face referire la procentul de 51% obligatoriu a fi achizitionat din lantul scurt de aprovizionare, conform comunicatului de presa.

Tot reprezentantii Federatiei dau solutii in acest caz.
Corect ar fi fost ca MADR sa puna la dispozitia C.E. si proiectul legislativ care reglementeaza lantul scurt de aprovizionare astfel incat sa se demonstreze ca legislatia care reglementeaza relatiile comerciale intre producatori si retele nu urmareste sub nici o forma instituirea unor bariere in calea liberului acces la piata, ci incearca sa reglementeze reducerea numarului de operatori in lantul alimentar astfel incat consumatorii sa aibe acces la produse proaspete si profitul sa fie impartit cat mai echitabil pe filiera de produs. MADR nu a elaborat normele de aplicare, avand pana acum o intarziere de 5 luni. Suntem convinsi ca multe din neclaritati puteau fi clarificate in acest mod, sunt de parere reprezentantii PRO AGRO.

Sintagma lant scurt de aprovizionare este prevazuta in noua Politica Agricola Comuna, iar Parlamentul European si Comisia Europeana au urmarit si avizat aceste aspecte chiar si in PNDR 2014-2020, se mai explica in document.

Stimati domni, este necesar sa interveniti in dialogul cu forul european, impreuna cu experti in domeniu, chiar si cu factorul politic, si sa va asigurati ca intentia legiutorului roman este perceputa corect, respectiv conforma cu regulile aplicabile in spatiul comunitar si in deplina legalitate. Ca si pana acum, ne manifestam disponibilitatea totala de a participa la discutiile si temele de lucru necesare in asa fel incat pozitia Romaniei sa fie inteleasa si acceptata, asteptand de la dumneavoastra stabilirea unei intrevederi cu toti factorii implicati, potrivit comunicatului de presa.



Poti fi interesat si de