A fost modificata Ordonanta de urgenta privind pescuitul si acvacultura

A fost modificata Ordonanta de urgenta privind pescuitul si acvacultura


Guvernul a modificat Ordonanta de urgenta privind pescuitul si acvacultura, cu scopul intaririi rolului administrativ al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), dezvoltarii acvaculturii, imbunatatirii sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarii unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

ordonanta acvaculturaGuvernul a modificat Ordonanta de urgenta privind pescuitul si acvacultura, cu scopul intaririi rolului administrativ al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), dezvoltarii acvaculturii, imbunatatirii sistemului de inspectie, control si colectare date si asigurarii unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

ANPA va exercita, in numele statului, prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate amenajari piscicole si va concesiona terenurile pe care sunt amplasate acestea. Prin aceasta masura, peste 31.000 ha de terenuri aflate in domeniul public al statului pe care sunt amplasate amenajari piscicole vor fi introduse in circuitul productiv, ceea ce va asigura productii suplimentare de peste si consolidarea sigurantei alimentare in Romania, se arata intr-un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

De asemenea, a fost reglementat accesul inspectorilor piscicoli ai ANPA la unitatile de productie din domeniul pescaresc, obligativitatea operatorilor economici din domeniu de a furniza date de productie, economice, precum si sanctionarea agentilor economici care refuza sa furnizeze date sau obstructioneaza accesul pentru inspectie si control.

Ordonanta reglementeaza masuri de protectie si conservare a resurselor acvatice vii, in baza unor planuri multianuale de management a resurselor acvatice vii exploatabile prin pescuit recreativ. Totodata, se stabileste o abordare ecosistemica a managementului pescaresc. In plus, ANPA va deveni furnizor de date statistice oficiale pentru sectorul pescaresc, in conformitate cu cerintele din Cadrul de Implementare pentru Colectarea de Date in sectorul de pescuit, se arata in comunicatul citat.

Alte masuri se refera la dezvoltarea acvaculturii prin utilizarea integrala a capacitatilor de productie, inclusiv a lacurilor de acumulare in care se poate practica acvacultura.



Poti fi interesat si de