Siria a cumparat un milion de tone de grau din Rusia

Siria a cumparat un milion de tone de grau din Rusia


Agentia de stat pentru achizitia de cereale din Siria (Hoboob) a incheiat un acord pentru a cumpara un milion de tone de grau din Rusia si a putea acoperi astfel, timp de un an, necesitatile populatiei din zonele controlate de Guvernul de la Damasc, transmite Reuters.

grau siriaAgentia de stat pentru achizitia de cereale din Siria (Hoboob) a incheiat un acord pentru a cumpara un milion de tone de grau din Rusia si a putea acoperi astfel, timp de un an, necesitatile populatiei din zonele controlate de Guvernul de la Damasc, transmite Reuters.
Graul a fost cumparat la un pret de 150 euro (168 de dolari) pe tona, pret ce include transportul. Comparativ, la o licitatie organizata in tara vecina, Egipt, graul rusesc este oferit la un pret de 177,94 dolari pe tona fara transport si 187,03 dolari pe tona inclusiv transportul, adica un pret pe tona cu aproape 20 de dolari mai mare decat in cazul graului vandut Siriei.

Autoritatile de la Damasc cumpara deseori grau din Rusia, insa aceasta a fost o cantitate neobisnuit de mare la un pret mic. Cred ca aceasta tranzactie trebuie privita ca fiind o asistenta alimentara, pentru ca pretul este prea mic?, a declarat un trader european de cereale. Inainte de izbucnirea razboiului civil, Siria era exportator de grau, in conditiile in care, intr-un an bun, putea produce patru milioane de tone si exporta 1,5 milioane tone. In acest an, recolta de grau a Siriei a fost de doar 1,3 milioane tone, cea mai mica din ultimii 27 de ani, pe masura ce razboiul civil si lipsa precipitatiilor a redus si mai mult capacitatea tarii de a-si asigura singura hrana.Save



Poti fi interesat si de