Rusia devine o superputere pe piata cerealelor

Rusia devine o superputere pe piata cerealelor


Cunoscuta de mult timp pentru exporturile sale de petrol si gaze naturale, Rusia isi indreapta acum atentia spre redobandirea pozitiei de lider mondial pe piata graului pe care o detinea in perioada tarista si, astfel, modifica piata unuia dintre cele mai importante produse alimentare tranzactionate la nivel mondial, transmite Bloomberg.

rusia cerealeCunoscuta de mult timp pentru exporturile sale de petrol si gaze naturale, Rusia isi indreapta acum atentia spre redobandirea pozitiei de lider mondial pe piata graului pe care o detinea in perioada tarista si, astfel, modifica piata unuia dintre cele mai importante produse alimentare tranzactionate la nivel mondial, transmite Bloomberg.

De pe coasta Marii Negre si raul Volga, pana in stepele din Siberia, centrul agriculturii rusesti traverseaza o adevarata renastere, iar cerealele ocupa locul fruntas. Gratie unei deprecieri de 45% a rublei in raport cu dolarul, precum si recoltelor abundente, producatorii rusi de grau incep sa acapareze pietele de export dominate mult timp de marii jucatori occidentali. In ultimul sezon, Rusia a devansat exporturile de grau ale SUA, pentru prima data in ultimele decenii, iar in acest an ar urma sa treaca si in fata Uniunii Europene, liderul mondial, potrivit estimarilor Departamentului american al Agriculturii.

Graul rusesc a scos deja graul american de pe piata din Egipt, cel mai mare cumparator mondial, si, in prezent, incep sa se consolideze pe pietele din alte tari precum Nigeria, Bangladesh si Indonezia. Aceasta la patru decenii dupa ce fosta URSS a fost nevoita sa importe grau si porumb din SUA pentru a-si acoperi necesarul intern.

"Rusia va fi unul dintre exportatorii de top pentru o perioada lunga de timp, in special avand in vedere progresele realizate la capitolul productivitate. Ceilalti producatori vor fi nevoiti sa lupte din greu pentru a-si pastra pietele traditionale", a afirmat Tom Basnett, manager la firma de consultanta Market Check.

Din cauza capacitatilor limitate de depozitare, cea mai mare parte a recoltei de grau a Rusiei este vanduta imediat dupa recoltare, ceea ce reduce si mai mult preturile. Pretul pentru graul rusesc pentru export la porturile din Marea Neagra a atins in luna iulie cel mai scazut nivel din ultimii sase ani si la data de 30 septembrie era de 169 de dolari pe tona. Cu toate acestea, exporturile au continuat sa creasca.

Potrivit datelor oficiale, in primele sapte luni ale acestui an exporturile de produse agricole si alimentare au reprezentat 5,5% din totalul exporturilor Rusiei, in continuare mult in urma exporturilor de petrol si gaze, dar totusi cel mai ridicat procent din ultimii 15 ani si peste exporturile de armament. Avand in vedere natura si clima noastra, suntem destinati sa fim un exportator?, a declarat Arkady Zlochevsky, presedintele organizatiei patronale Russian Grain Union.

La randul sau, ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, a estimat saptamana trecuta ca in acest an Rusia va avea cea mai buna recolta de grau din ultimii 25 de ani, adaugand ca in urmatorul deceniu ar putea creste cu inca 20%.Save



Poti fi interesat si de