Doua cazuri de pesta porcina africana in Republica Moldova

Doua cazuri de pesta porcina africana in Republica Moldova


Asociatia Romana a Carnii (ARC) atrage atentia asupra aparitiei primelor doua focare de pesta porcina africana notificate de Republica Moldova la Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE).

cazuri pestaAsociatia Romana a Carnii (ARC) atrage atentia asupra aparitiei primelor doua focare de pesta porcina africana notificate de Republica Moldova la Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE).
Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodariile populatiei aflate in nordul raionului Donduseni, la mai putin de 70 kilometri de frontiera cu Romania. In aceste conditii, este necesar ca atat fermierii, cat si producatorii de carne de porc, precum si unitatile care manipuleaza vanat salbatic - in special aceia care isi desfasoara activitatea in judetele riverane cu Republica Moldova si Ucraina - sa sporeasca vigilenta si supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune sa fie imediat raportata serviciilor sanitare - veterinare teritoriale", afirma ARC, intr-un comunicat de presa.

Potrivit Asociatiei, aparitia unor cazuri de pesta porcina africana ar conduce la un dezastru economic pentru crescatorii, producatorii si procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autoritatile statului trebuie sa intreprinda toate demersurile incluzand intarirea controalelor la frontiera pentru a evita introducerea virusului in Romania.

La finele lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca pentru a preveni patrunderea in tara a pestei porcine africane (PPA) va fi dispusa interzicerea importului de catre consumatori a produselor de origine animala din Republica Moldova si Ucraina.

Conform ministrului, PPA este o maladie extrem de periculoasa pentru care nu exista vaccin, iar in momentul in care ar ajunge in tara s-ar inregistra pagube foarte mari.

Irimescu a punctat faptul ca masurile de preventie vizeaza, in primul rand, oprirea patrunderii in tara a produselor animale din cele doua tari, precum si controlul asupra migratiei porcilor mistreti in zona de frontiera cu cele doua state.Save



Poti fi interesat si de