Cerealcom Dolj vrea garantie de 500.000 de dolari de la Egipt

Cerealcom Dolj vrea garantie de 500.000 de dolari de la Egipt


Traderul de cereale Cerealcom Dolj a cerut Egiptului sa ii returneze o suma de aproximativ 500.000 de dolari, reprezentand garantia pentru o livrare de grau pe care nu o mai poate face din cauza unei dispute cu privire la continutul de cornul secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) admis de autoritatile egiptene, transmite Bloomberg.

cerealcomTraderul de cereale Cerealcom Dolj a cerut Egiptului sa ii returneze o suma de aproximativ 500.000 de dolari, reprezentand garantia pentru o livrare de grau pe care nu o mai poate face din cauza unei dispute cu privire la continutul de cornul secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale - n. r.) admis de autoritatile egiptene, transmite Bloomberg.
Reprezentantul din Egipt al Cerealcom Dolj a trimis o scrisoare saptamana trecuta catre Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt in care cere returnarea garantiei, cunoscuta sub denumirea de bond de performanta, dupa ce inspectorii egipteni au refuzat o livrare de 63.000 de tone de grau romanesc aflata in portul Constanta, a precizat Mihai Andrei Anghel, responsabil pentru relatiile internationale la Cerealcom Dolj.

In luna iulie a acestui an, Egiptul a ajuns la un acord privind achizitionarea a 63.000 de tone de grau romanesc de la Cerealcom Dolj, cu conditia unui continut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel international, pentru ca ulterior sa reintroduca o interdictie privind importul de grau continand chiar si cel mai mic nivel de cornul secarei.

Vom respecta intotdeauna termenii contractuali si aveam intentia de a efectua livrarea, dar nu ni s-a permis. De vreme ce nu a fost vina noastra credem ca ar trebui sa ne fie returnata garantia, a explicat Mihai Andrei Anghel.

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a introdus si ulterior a renuntat de mai multe ori in acest an la o interdictie privind importul de grau continand chiar si cel mai mic nivel de cornul secarei. Aceasta in conditiile in care furnizorii insista ca este practic imposibil sa garanteze un continut zero de cornul secarei.

Cerealcom Dolj, in cazul caruia graul refuzat avea un continut de cornul secarei de 100 de ori mai mic decat standardul international, asteapta in continuare un raspuns de la GASC si va decide care vor fi viitoarele masuri in functie de raspunsul autoritatilor egiptene.

Nu vom mai participa la licitatii pana cand nu vor renunta la aceasta cerinta neobisnuita privind un continut zero de cornul secarei, a spus Mihai Andrei Anghel, adaugand ca Cerealcom nu este sigura ca va mai livra grau Egiptului daca autoritatile de la Cairo schimba frecvent regulile.Save



Poti fi interesat si de