Solutie pentru eradicarea focarelor din Delta


Cresterea organizata a bovinelor si ecvinelor din Delta Dunarii ar putea duce la eradicarea focarelor de leucoza enzootica bovina (LEB) si anemie infectioasa ecvina (AIE), potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Mitica Tuchila.

eradicare focareCresterea organizata a bovinelor si ecvinelor din Delta Dunarii ar putea duce la eradicarea focarelor de leucoza enzootica bovina (LEB) si anemie infectioasa ecvina (AIE), potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Mitica Tuchila.
Conducerea DSVSA le-a transmis primarilor din comunitatile izolate din Delta adrese cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia pentru ca proprietarii animalelor diagnosticate cu cele doua boli sa nu mai aiba de suferit.

Unii primari considera insa ca a creste animale in semi-salbaticie este o traditie si asa trebuie sa ramana. Din pacate, nu este o modalitate de crestere din punct de vedere economic si benefic pentru animale si proprietarii lor, fiindca bovinele si ecvinele nu sunt controlate sanitar-veterinar, iar rentabilitatea activitatii nu e comparabila cu cea din zona de terasa a judetului, a mai spus directorul DSVSA.

Principala masura pe care proprietarii de animale din Delta Dunarii trebuie sa o aplice consta in pasunatul animalelor in zonele delimitate de primarii.

Proprietarii bovinelor diagnosticate cu LEB din Delta Dunarii nu primesc despagubiri financiare, din cauza ca zona este declarata de mai multi ani focar de LEB. In perioada 2013-2015, numarul animalelor bolnave de LEB a scazut in judetul Tulcea de la circa 1.000, in 2013, la aproximativ 200, in anul 2015.

In acest context, conducerea DSVSA Tulcea a propus anul trecut autoritatii nationale de resort ca LEB sa nu mai fie considerata o boala majora, iar medicii veterinari sa nu mai recolteze probe spre analiza, in contextul legislatiei in vigoare care permite ca produsele si subprodusele provenite de la animalele infectate cu LEB sa fie date in consum.

Un rol extrem de important in transmiterea celor doua boli revine vectorilor reprezentati de insectele hematofage.Save



Poti fi interesat si de