DSVSA monitorizeaza granitele pentru prevenirea aparitiei dermatozei nodulare

DSVSA monitorizeaza granitele pentru prevenirea aparitiei dermatozei nodulare


Agentii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis supravegheaza cele patru puncte de trecere a frontierei de stat de la granita cu Republica Serbia, altele decat Moravita, pentru prevenirea raspandirii in tara noastra a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor.

dermatozaAgentii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis supravegheaza cele patru puncte de trecere a frontierei de stat de la granita cu Republica Serbia, altele decat Moravita, pentru prevenirea raspandirii in tara noastra a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor.

In acest scop, sunt supravegheate permanent, pe intreg programul de lucru, punctele de trecere a frontierei, in ture, cu un numar de noua medici veterinari ai DSVSA Timis si patru medici veterinari detasati de la DSVSA Arad si Hunedoara. De asemenea, a fost notificat Punctul de Inspectie Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din frontiera Moravita si au fost transmise zece notificari privind aparitia si ulterior evolutia bolii, catre medicii veterinari oficiali din cadrul judetului Timis. Au fost returnate in Serbia, inainte de intrarea in tara, 80 kg lactate, 3 litri lapte, 4 kg diverse preparate din carne si 4 saci cu furaje, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DSVSA Timis, Adrian Popa.

In cadrul colegiului prefectural, acesta a mai precizat ca a fost efectuata instruirea medicilor veterinari de libera practica imputerniciti, de la circumscriptiile sanitar-veterinare teritoriale de pe raza judetului. Periodic, conform reprezentantului DSVSA Timis, in functie de evolutia situatiei epidemiologice, se vor transmite notificari specifice, prin sistemul propriu de intranet, efectuandu-se deja zece notificari catre agentii economici ce deruleaza operatiuni de comert intracomunitar si import/export bovine vii, cu privire la situatia epidemiologica sub aspectul bolii.
Potrivit lui Adrian Popa, in toate punctele de trecere a frontierei au fost afisate postere privind restrictiile de introducere ale alimentelor pe teritoriul UE/Romaniei, conform prevederilor Regulamentului Comisiei Europene 206/2009, si se verifica in mod special documentele de dezinfectie ale vehiculelor ce au transportatanimale si se intorc in Romania, fiind interzisa intrarea in tara a doua camioane ce detineau documente de dezinfectie cu termen depasit.

De asemenea, s-au efectuat controale in opt ferme comerciale de bovine, pentru verificarea respectarii normelor de biosecuritate in acestea si nu s-au constatat nerespectari ale legislatiei in vigoare.In vederea efectuarii unor actiuni de dezinsectie preventiva, in zone de risc crescut, DSVSA Timis a notificat Consiliul Judetean in luna mai si s-a stabilit prin Planul de masuri privind prevenirea introducerii bolii pe teritoriul judetului, adoptarea unor actiuni de prevenire, pe parcursul sezonului cald, pana in luna octombrie.



Poti fi interesat si de