Criza din sectorul carnii de porc, subiectul fierbinte in Consiliul UE

Criza din sectorul carnii de porc, subiectul fierbinte in Consiliul UE


Consiliul Agricultura si Pescuit al UE se reuneste la 18 iulie 2016, la Bruxelles, pentru a discuta unele masuri de sprijin pentru sectoarele afectate de criza, despre procesul de simplificare a politicii agricole comune, precum si despre aspecte ale comertului international cu produse agricole.Printre principalele teme de discutie se numara criza europeana din sectorul carnii de porc, Consiliul discutand despre cele mai recente evolutii ale principalelor piete agricole si despre un pachet de posibile masuri de sprijin pentru fermieri, asa cum a fost anuntat de Comisia Europeana, la reuniunea anterioara din 27-28 iunie 2016.

consiliuConsiliul Agricultura si Pescuit al UE se reuneste la 18 iulie 2016, la Bruxelles, pentru a discuta unele masuri de sprijin pentru sectoarele afectate de criza, despre procesul de simplificare a politicii agricole comune, precum si despre aspecte ale comertului international cu produse agricole.
Printre principalele teme de discutie se numara criza europeana din sectorul carnii de porc, Consiliul discutand despre cele mai recente evolutii ale principalelor piete agricole si despre un pachet de posibile masuri de sprijin pentru fermieri, asa cum a fost anuntat de Comisia Europeana, la reuniunea anterioara din 27-28 iunie 2016.

In cadrul Consiliului Agricultura si Pescuit al UE, din 27-28 iunie 2016, Comisia a prezentat un raport de evaluare privind masurile de sprijin convenite in cadrul reuniunilor Consiliului din septembrie 2015 si martie 2016, mai multi ministri evidentiind necesitatea de a ameliora situatia dificila cu care se confrunta fermierii europeni si de a contribui la sustenabilitatea sectoarelor cele mai afectate.
In acest sens, Consiliul din 27-28 iunie 2016 a formulat concluzii in care a solicitat Comisiei sa prezinte, in luna iulie 2016, o serie de masuri care sa fie capabile sa atenueze presiunea actuala de pe piata si care sa fie, in acelasi timp, compatibile cu constrangerile bugetare existente.

In pofida pachetelor de masuri din septembrie 2015 si martie 2016, criza din sectoarele lactatelor, carnii de porc si fructelor si legumelor continua, din cauza unui dezechilibru persistent intre cerere si oferta. Veniturile fermierilor sunt afectate in mod negativ. Situatia dificila impune masuri suplimentare cat mai curand posibil si am indemnat Comisia sa prezinte un pachet financiar suplimentar in iulie 2016, a punctat ministrul olandez alAgriculturii si presedinte al Consiliului, Martijn van Dam, la reuniunea din 27-28 iunie 2016.
O alta tema discutata la reuniunea din 18 iulie este continuarea procesului de simplificare a politicii agricolecomune (PAC), prin care UE urmareste sa simplifice si sa reduca legislatia ori de cate ori este posibil, reducand birocratia si sarcina de reglementare pentru intreprinderi si cetateni. Un prim plan de actiune privind simplificarea PAC a fost publicat in 2006, iar de atunci, exercitiul de simplificare a PAC este in continua desfasurare. Reforma PAC din 2013 face parte din acelasi proces, iar noul comisar al UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a facut din simplificarea PAC o prioritate de maxima importanta pentru 2015.

Comertul international cu produse agricole este o alta tema discutata la reuniunea din 18 iulie 2016, Comisia Europeana urmand sa puna Consiliul la curent cu privire la acest aspect.
La 15 septembrie 2015, CE a pus la dispozitia statelor membre un program de ajutor, in valoare de 500 milioane de euro, destinat sustinerii fermierilor europeni afectati de embargoul rus. Cea mai mare parte din fonduri, circa 420 milioane euro, au fost alocate sprijinirii producatorilor de lactate si de carne de porc, iar cele mai consistente sume au revenit Germaniei (69,2 milioane de euro), Frantei (62,9 mil. de euro), Marii Britanii (36,1 mil. de euro), Olandei (29,9 mil. euro) si Poloniei (28,9 mil. de euro). Romania a primit, la randul sau, 11,1 mil. euro, potrivit euractiv.ro.
Desi au fost alocate aceste ajutoare, rezultatele in piata nu au fost cele scontate, astfel incat, incepand cu luna martie 2016, ministrii Agriculturii din statele membre fac demersuri, in cadrul Consiliului Agricultura si Pescuit, pentru a obtine noi masuri de sprijin.



Poti fi interesat si de