MADR revizuieste conditiile de acordare a subventiilor

MADR revizuieste conditiile de acordare a subventiilor


Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat, miercuri, la Suceava, ca si-a propus ca in perioada urmatoare sa revizuiasca conditiile de acordare a subventiilor pentru animale, pentru ca in conditiile aplicate anterior nu s-a reusit cea mai buna utilizare a acestora.

madr revizuiesteMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat, miercuri, la Suceava, ca si-a propus ca in perioada urmatoare sa revizuiasca conditiile de acordare a subventiilor pentru animale, pentru ca in conditiile aplicate anterior nu s-a reusit cea mai buna utilizare a acestora.
Discutiile urmatoare vizeaza stabilirea unor conditii care sa incurajeze producatorii din zona de deal si de munte, a spus Irimescu. Irimescu a spus ca, pentru anul 2015, s-au platit 1,2 miliarde de euro plati directe din totalul de 1,59 miliarde euro pe care l-a avut Romania. El a aratat ca, in prezent, mai sunt de facut plati la fermieri care sunt in control si au avut unele probleme, el adaugand ca, pana saptamana viitoare, ar trebui finalizata cea mai mare parte din plati catre producatori.

Totodata, ministrul a spus ca in aceasta perioada se fac plati, care ajung la 76 milioane de euro pe sistem, pentru vaca de lapte, de carne si la ovine.

De asemenea, ministrul a spus ca pentru fermierii care sunt in control s-a incercat, pentru sectorul vegetal, sprijinul cuplat. Ministrul a dat asigurari ca platile se vor efectua in cel mai scurt timp si nu se va ajunge pana in toamna, cu exceptia celor cu penalitati multianuale. Pot sa fie cateva exceptii in cazul celor cu penalitati multianuale, care pot intarzia la plata, a spus Irimescu.

Referindu-se la anul 2016, ministrul a spus ca APIA lucreaza in paralel cu 2015 si nu exista intarzieri.

Am simplificat enorm toate procedurile (...) Pe 2016 nu avem nicio secunda intarziere si speram ca programul sa functioneze perfect si sa platim cat mai multi bani in acest an, a spus Irimescu.

Totodata, el i-a sfatuit pe fermieri sa se asocieze pentru a face fata concurentei, intr-un context nu foarte favorabil.

Este extrem de important ca producatorii din acest judet sa se asocieze, sa creeze proiecte integrate (...) Toate previziunile spun ca pretul la alimente creste, pentru ca populatia creste, pentru ca suprafata agricola si mai ales arabila scade cu milioane de hectare (...) Viitorul este al celor ce vor produce hrana, a spus Irimescu, care a admis totusi ca in prezent o conjunctura nefavorabila pentru producatorii romani, in contextul embargoului cu Rusia.



Poti fi interesat si de