Recomandarile DSVSA catre autoritati pe timp de canicula

Recomandarile DSVSA catre autoritati pe timp de canicula


Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, dr. Vasile Liviu Oprea, a recomandat, marti, autoritatilor locale sa verifice masurile obligatorii care trebuie aplicate de crescatorii de animale in perioada de canicula.

recomandariDirectorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, dr. Vasile Liviu Oprea, a recomandat, marti, autoritatilor locale sa verifice masurile obligatorii care trebuie aplicate de crescatorii de animale in perioada de canicula.
Seful DSVSA Mures a spus ca, intrucat in aceasta saptamana se anunta temperaturi ridicate, proprietarii si detinatorii de animale sunt obligati sa respecte o serie de masuri pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor, pentru a evita aparitia stresului termic.

Potrivit lui Vasile Liviu Oprea, fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa asigure animalelor un adapost corespunzator sau umbrare in cazul in care animalele sunt tinute afara, care sa le fereasca de soare, sa le asigure cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ si calitativ, iar in caz de canicula animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12.00 - 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25 grade C.

De asemenea, seful DSVSA Mures a spus ca proprietarul de animale trebuie sa anunte urgent medicul veterinar atunci cand observa o modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor, precum si la aparitia unor modificari comportamentale.

Acesta a afirmat ca administratiile locale trebuie sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii d animale asupra fenomenelor meteo prognozate, iar consiliile locale si fermierii trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a eventualelor cadavre de animale.

Vasile Liviu Oprea a mai aratat ca, potrivit unei circulare a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pe langa prevederile aplicabile fermierilor au fost stabilite si o serie de norme pe care trebuie sa le respecte si detinatorii de animale de companie.

Astfel, in cazul in care animalele de companie sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare. De asemenea, in cazul transportului animalelor de companie, acestea nu trebuie tinute excesiv in vehicul in perioadele calduroase.

Vasile Liviu Oprea a precizat ca masurile pe timp de canicula sunt aplicate si in cazul transportatorilor de animale, care trebuie sa verifice conditiile de microclimat din mijlocul de transport, sa reduca densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport cu cel putin 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata, iar pentru calatorii de peste 8 ore sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile sa mentina temperatura de confort termic in compartimentul animalelor si sa circule in perioada mai racoroasa din zi.



Poti fi interesat si de