Focarele de dermatoza nodulara s-au inmultit ingrijorator

Focarele de dermatoza nodulara s-au inmultit ingrijorator


Numarul focarelor de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease), identificate in tarile din Balcani, s-a dublat in ultimele doua saptamani fata de mijlocul lunii iunie, pana la 592, cele mai multe fiind confirmate in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, respectiv 335 de focare, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

focare dermatoza -nodNumarul focarelor de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease), identificate in tarile din Balcani, s-a dublat in ultimele doua saptamani fata de mijlocul lunii iunie, pana la 592, cele mai multe fiind confirmate in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, respectiv 335 de focare, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Ultima raportare privind evolutia bolii facuta in data de 22 iunie de ANSVSA arata un numar 281 de focare in tarile din regiune, din care 173 erau confirmate in Bulgaria.

Pana la data de 1 iulie 2016, in Bulgaria au fost confirmate 197 de focare incepand cu data de 14 aprilie, tara vecina aplicand vaccinarea de urgenta pe tot teritoriul national. In Serbia sunt 60 de focare, iar boala a atins deja jumatatea teritoriului, vaccinarea efectuandu-se sporadic, cu vaccinul primit de la Comisia Europeana.

Potrivit ANSVSA, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei inregistreaza cele mai multe cazuri, respectiv 335, raspandite in toata tara, iar vaccinarea se realizeaza tot sporadic cu vaccin primit de la Comisia Europeana.

Avand in vedere aceasta evolutie rapida a bolii, serviciile veterinare din tara noastra monitorizeaza in permanenta controlul miscarii animalelor, care se realizeaza impreuna cu reprezentanti ai politiei, atat la punctele de trecere la frontiera, cat si in trafic, si au luat toate masurile pentru notificarea timpurie a bolii, precizeaza ANSVSA.

In acest sens, Autoritatea a luat masuri de intensificare a actiunilor de informare a fermierilor, crescatorilor deanimale, transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre semnele clinice ale bolii si despre obligatia raportarii rapide a suspiciunilor.

ANSVSA precizeaza ca agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus, virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Acesti noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare. Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.



Poti fi interesat si de