Pretul alimentelor a crescut cu 4,2% in iunie


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a inregistrat in luna iunie un avans de 4,2%, cea mai mare crestere lunara din ultimii patru ani, in principal ca urmare a unei majorari semnificative a preturilor la zahar, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.

pret alimenteIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a inregistrat in luna iunie un avans de 4,2%, cea mai mare crestere lunara din ultimii patru ani, in principal ca urmare a unei majorari semnificative a preturilor la zahar, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.
Preturile la cereale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna mai, in principal ca urmare a majorarii preturilor la porumb, in vreme ce preturile la carne s-au majorat cu 2,4%.

In paralel, FAO si-a imbunatatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in sezonul 2016 - 2017, pana la 2,544 miliarde tone, cu 15,3 milioane de tone mai mare decat recolta de anul trecut, dar sub recolta-record din 2014.

Aceasta revizuire se datoreaza in principal imbunatatirii estimarilor privind productia mondiala de grau, care ar urma sa ajunga la 732 milioane tone, cu aproximativ 1% mai mare decat previziona luna trecuta, ca urmare a evolutiilor meteo favorabile din Uniunea Europeana, Rusia si SUA.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scazuta valoare din ultimii sapte ani, insa, ulterior, a crescut timp de cinci luni consecutive, ajungand in luna iunie 2016 la un nivel de 163,4 puncte.



Poti fi interesat si de