Criteriile romanilor, in decizia de cumparare a produselor din peste

Criteriile romanilor, in decizia de cumparare a produselor din peste


Pretul, prospetimea si sursa de provenienta sunt principalele criterii pentru consumatorii romani atunci cand aleg produse din peste si fructe de mare, se arata intr-un comunicat de presa al WWF-Romania, care citeaza un sondaj realizat de YouGov pentru WWF, pe parcursul anului 2015.

criteriu pestePretul, prospetimea si sursa de provenienta sunt principalele criterii pentru consumatorii romani atunci cand aleg produse din peste si fructe de mare, se arata intr-un comunicat de presa al WWF-Romania, care citeaza un sondaj realizat de YouGov pentru WWF, pe parcursul anului 2015.
Pe de alta parte, un raport din acest an al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara arata ca, din numarul total de boli epidemice pornite de la o sursa de hrana, cele mai multe cazuri au fost cauzate de bacteria Salmonella, intalnita in produse din oua, carne si peste.

In lipsa unui cadru legislativ care sa asigure o etichetare corespunzatoare tuturor produselor din peste si fructede mare din import, autoritatile nu au cum sa garanteze siguranta consumatorilor. Situatia este extrem de serioasa avand in vedere ca autoritatile se declara depasite de situatie si recunosc ca nu apuca sa verifice nici macar 5% din alimentele de import. Totodata, in conditiile in care la nivel global peste 90% din stocurile de peste sunt deja supra-exploatate sau exploatate la capacitate maxima, modelul actual de etichetare impiedica oamenii sa faca alegeri in cunostinta de cauza. In absenta unei etichetari corespunzatoare care sa furnizeze informatii despre originea produselor, depistarea celor problematice devine aproape imposibila, noteaza WWF-Romania.

Potrivit organizatiei de mediu, un sondaj realizat de YouGov pentru WWF in 2015 releva faptul ca pe lista celor mai importante criterii pentru consumatori atunci cand aleg produse din peste si fructe de mare se afla: pretul, prospetimea si sursa de provenienta.

Autoritatile romane confirma gravitatea situatiei privind pericolul produselor alimentare importate, neetichetate corespunzator: Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a atras deja atentia asupra riscurilor pentru sanatate daca produsele importate nu sunt controlate, iar Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a declarat in presa ca face probe si analize la cel mult 3% dintre alimentele de import, se mentioneaza in comunicatul citat.

Un alt studiu de specialitate - Retailer Scorecard 2015 - realizat de WWF privind performanta de mediu a principalilor retaileri alimentari din Romania, arata ca majoritatea au la raft produse din peste si fructe de mare certificate MSC (Marine Stewardship Council). Daca in 2012 doar 3 retaileri aveau pe raft produse din peste MSC, in 2015 un numar de 10 din 11 retaileri analizati au produse de peste certificat MSC. In plus, in ceea ce priveste existenta produselor de peste certificat marca proprie, 5 dintre cei 11 retaileri ofera in Romania produse marca proprie din peste certificat MSC.

Marine Stewardship Council (MSC) este o organizatie independenta, non-profit, care stabileste un standard pentru pescuitul sustenabil.

WWF isi propune sa creasca gradul de constientizare privind consumul de peste si fructe de mare responsabil in cadrul proiectului Fish Forward, ce se desfasoara in perioada 2015-2017 in 11 tari din Uniunea Europeana, printre care si Romania. Proiectul are ca scop si promovarea interdependentei globale, Europa fiind cel mai mare importator de peste si fructe de mare la nivel global, consumand 24% din productia mondiala (EUMOFA, 2014).



Poti fi interesat si de