Noi prognoze privind preturile alimentelor in urmatorii 10 ani

Noi prognoze privind preturile alimentelor in urmatorii 10 ani


Cresterea productivitatii in sectorul agricol si extinderea suprafetelor cultivate cu produse agricole in urmatorul deceniu vor face fata majorarii cererii pentru alimente, ceea ce va duce la stabilizarea preturilor si la o perioada mai calma pe pietele agricole, au apreciat, luni, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), informeaza Reuters.

prognozeCresterea productivitatii in sectorul agricol si extinderea suprafetelor cultivate cu produse agricole in urmatorul deceniu vor face fata majorarii cererii pentru alimente, ceea ce va duce la stabilizarea preturilor si la o perioada mai calma pe pietele agricole, au apreciat, luni, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), informeaza Reuters.
In raportul lor anual privind perspectivele sectorului agricol, FAO si OECD sustin ca, pana in 2025, consumul de alimente va fi temperat de o crestere economica moderata, incetinirea ritmului de crestere a populatiei, precum si de o tendinta a gospodariilor de a aloca venituri suplimentare pentru produse non-alimentare, inclusiv in tarile in curs de dezvoltare.

Noile prognoze pe zece ani ale FAO si OECD intaresc punctul de vedere, potrivit caruia materiile prime agricole au pus capat unei perioade de volatilitate crescuta, provocata de cresteri de preturi si probleme de aprovizionare in 2007 - 2008, in conditiile in care incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale duce la reducerea cererii, iar productia solida duce la acumularea de stocuri de materii prime agricole.

In conditiile in care ritmurile de crestere a ofertei si cererii sunt relativ egale, preturile reale la produse agricole sunt preconizate sa ramana relativ stabile. Cresterea cererii de alimente este preconizata sa fie acoperita prin castiguri de productivitate, cu modificari modeste ale suprafetelor cultivabile si septelurilor, sustin FAO si OECD.

Ca urmare a imbunatatirii productivitatii, numarul persoanelor subnutrite din intreaga lume va scadea de la 800 de milioane, in prezent, sau 11% din populatia mondiala, pana la 650 de milioane, sau 8% din populatia globului.

Potrivit FAO si OECD, tarile in curs de dezvoltare, la fel ca si statele dezvoltate, vor inregistra o crestere mai mare a consumului de zahar, uleiuri si grasimi decat cea consemnata de cereale si proteine, pe masura ce oamenii vor consuma mai multe alimente procesate. De asemenea, in economiile in curs de dezvoltare va continua tranzitia cererii spre proteine animale, de genul carne, peste si produse lactate, ceea ce va duce la cresterea preturilor pentru nutreturi comparativ cu grau si orez.

Exporturile agricole vor fi dominate in continuare de un grup mic de tari, mai multe materii prime urmand sa fie dependente de o singura tara pentru mai mult de 40% din fluxurile de export in 2025, precum Brazilia pentru zahar si soia boabe sustin FAO si OECD.



Poti fi interesat si de