Cati bani au primit fermierii de la inceputul mandatului lui Irimescu

Cati bani au primit fermierii de la inceputul mandatului lui Irimescu


Platile efectuate in agricultura au ajuns la aproape 1,5 miliarde de euro din noiembrie si pana in prezent, din care 1,2 miliarde de euro sunt pe platile directe, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa.

bani fermieriPlatile efectuate in agricultura au ajuns la aproape 1,5 miliarde de euro din noiembrie si pana in prezent, din care 1,2 miliarde de euro sunt pe platile directe, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa.

Am platit de cand am preluat acest mandat 1,487 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro plati din FEGA, mai sunt 209 milioane de euro pe FEADR si 100 si ceva de milioane de euro din bugetul national. Repet, am platit aproape 1,5 miliarde de euro din noiembrie si pana in prezent, a precizat Achim Irimescu.

Acesta a precizat ca a decis sa ceara prelungirea termenului de plata pana la data de 30 septembrie in conditiile in care la nivel european a fost extins termenul pana la 15 octombrie.

Exista perioada europeana de plata, de la 1 decembrie pana la 30 iunie, insa nu doar Romania este in intarziere cu platile, ci si alte state europene si de aceea s-a decis ca platile sa se faca fara penalizari pana la 15 octombrie si fac precizarea ca penalizarea nu vizeaza fermierii, ci doar statul. Eu am decis sa prelungim cu doar o luna aceste termen de plata, dar APIA mi-a explicat ca riscam sa fim penalizati pentru cateva mii de fermieri si nu cred ca este cazul, si de aceea am decis o extindere pana la sfarsitul lunii septembrie. Ne straduim insa ca banii sa ajunga cat mai rapid la fermieri, a precizat Irimescu.

Seful MADR a subliniat ca in perioada urmatoare va analiza impreuna cu partenerii sociali ce masuri vor fi luate pentru 2017 astfel incat sa nu se mai ajunga la astfel de intarzieri.

Ne-am propus ca imediat dupa finalizarea platilor sa convocam partenerii sociali, reprezentantii producatorilor, pentru a decide ceea ce aplicam la anul, pentru ca regula europeana este ca in primii doi ani sa se aplice aceleasi lucruri, adica in 2015 si 2016, dar sigur nu putem sa lasam lucrurile asa pentru 2017, pentru ca trebuie sa simplificam foarte mult lucrurile. Nu pot sa critic colegii din minister care au vrut sa ajute toate sectoarele, pentru ca va imaginati ca exista si sprijin cu plata pentru viermii de matase, doar ca nu prea ii mai avem. Eu ii inteleg ca daca tot sunt bani europeni au vrut sa dam la cat mai multe sectoare, categorii, dar am ajuns in aceasta situatie dificila si delicata in care, in loc de 21 de scheme cate am avut anterior, avem 89 de scheme foarte complexe si atunci vrem ca din 2017 sa simplificam, a adaugat Irimescu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a sustinut joi o conferinta de presa in care a prezentat stadiul realizarii platilor directe catre fermieri, concluziile desprinse in urma participarii la Consiliul de ministri desfasurat la Luxemburg in 27 iunie 2016 precum si alte teme de actualitate din activitatea MADR.



Poti fi interesat si de