Ministrul Agriculturii cauta solutii pentru protejarea culturilor agricole

Ministrul Agriculturii cauta solutii pentru protejarea culturilor agricole


Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vrea sa obtina de la Finante circa 30 de milioane de lei pentru subventionarea energiei electrice si umplerea canalelor de irigatii, in conditiile in care meteorologii au prognozat seceta in vara acestui an, iar culturile agricole ar putea fi afectate daca nu vor fi irigate.

protejare culturiMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, vrea sa obtina de la Finante circa 30 de milioane de lei pentru subventionarea energiei electrice si umplerea canalelor de irigatii, in conditiile in care meteorologii au prognozat seceta in vara acestui an, iar culturile agricole ar putea fi afectate daca nu vor fi irigate.

Conform previziunii meteorologice ar putea sa urmeze o perioada de seceta. In acest sens, premierul mi-a trasat o sarcina foarte clara, sa vedem ce putem face pentru a putea pune sistemul de irigatii in functiune. Logica este foarte clara: preferam sa dam in avans sprijin pentru irigatii decat sa platim despagubiri pentru pierderile suferite din cauza secetei. Eu sper din tot sufletul sa se insele meteorologii nostri, pentru ca in iarna spuneau ca o sa avem o seceta crunta in mai si iunie, ceea ce nu s-a intamplat, dar noi trebuie sa prevenim, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa.
Irimescu a precizat ca in doua saptamani va prezenta un raport premierului Ciolos cu masuri concrete care pot fi luate pentru combaterea secetei si repunerea sistemului de irigatii in functiune.

Am facut o informare marti (in sedinta de Guvern n.r.) cu situatia sistemului de irigatii si am stabilit ca in doua saptamani sa informez din nou pe masuri concrete. Premierul mi-a trasat sarcina sa vorbesc cu ministrul Finantelor si cu ministrul Energiei pentru ca printre masurile pe care le avem la indemana ar fi umplerea canalelor de irigatii si subventia la electricitate. Calcule preliminare indica circa 30 de milioane de lei, bani pe care trebuie sa ii asiguram si pe care nu ii am in buget in acest moment, dar sper ca impreuna cu doamna ministru (Anca Dragu, ministrul Finantelor n.r.) sa rezolvam si aceasta problema, a adaugat ministrul Agriculturii.

Intrebat despre cum vor arata productiile agricole in acest an, Irimescu a precizat ca deocamdata semnalele sunt foarte bune, chiar daca nu detine niciun fel de date in ceea ce priveste recolta pana la aceasta ora, adaugand ca s-ar bucura sa avem preturi cat mai bune la alimente in 2016.



Poti fi interesat si de