MADR: cat ar putea pierde Romania din cauza Brexitului

MADR: cat ar putea pierde Romania din cauza Brexitului


Romania risca sa piarda anual in jur de 80 de milioane de euro pe subventii europene din cauza Brexitului, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa.

madr aRomania risca sa piarda anual in jur de 80 de milioane de euro pe subventii europene din cauza Brexitului, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o conferinta de presa.
Un prim calcul indica faptul ca Marea Britanie contribuie anual cu 13 miliarde de euro la bugetul european, care in acest an este format din credite de angajament si credite de plata. Creditele de angajament sunt 144 miliarde de euro la bugetul european si putem face un calcul ce inseamna retragerea a 13 miliarde de euro. Am verificat cu colegii de la Bruxelles si ar afecta cu circa 2-3 procente bugetul european pentru Romania, a precizat ministrul Agriculturii.

In opinia acestuia, reducerea nu se va aplica uniform si in mod sigur vor fi negocieri, insa din primele calcule reiese ca Romania ar putea pierde anual circa 80 de milioane de euro.

Nu este sigur ca se va aplica uniform (reducerea n.r.) pentru ca nu uitati ca Dacian Ciolos a facut un obiectiv din mandatul sau de comisar pe agricultura: sa reduca decalajul pe plati directe la nivel european. Asa s-a si intamplat. Romania, Polonia, Portugalia si tarile baltice au primit o suplimentare, iar banii au fost taiati din platile directe de la nemti, de la francezi si de la alte state membre si s-au adaugat la bugetul national al Romaniei. Acum, nu pot sa va spun exact, vor fi negocieri ramane de vazut ce se va intampla, dar exista un risc ca Romania sa piarda anual pana la 80 de milioane de euro, a subliniat seful de la MADR.

Britanicii au votat pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana (Brexit) la Referendumul organizat in data de 23 iunie. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numarul votantilor care s-au pronuntat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana se ridica la 17.410.742 milioane.



Poti fi interesat si de